Bijeenkomst voor mantelzorgers: leven met iemand met een GGZ-indicatie

HOOGEZAND - Het Steunpunt Mantelzorg organiseert een bijeenkomst met als thema ‘Wat betekent een GGZ indicatie voor jou als naaste?’

Bij mantelzorgers van mensen met psychische of psychiatrische problemen gaat het vaak over zorgen die zij zich maken, bijvoorbeeld wanneer hun naaste weer eens onvindbaar is of in de financiële problemen zit. De neiging is groot om eigen grenzen te overschrijden.

Een naaste herkent zich meestal niet in de term mantelzorger. Maar juist de zorg voor een naaste met een psychische aandoening is zwaar. Wat het anders maakt? Enkele redenen (Bron: Trimbos):

•. Schuldgevoelens: mantelzorgers kunnen zich mede verantwoordelijk voelen voor het ontstaan van de aandoening.

• Stigma: over een psychische aandoening praat je moeilijk met anderen. Mantelzorgers in de psychiatrie staan er vaker alleen voor. Dat vergroot hun kans op overbelasting.

• Veranderingen in gedrag en relaties: een patiënt kan zich als gevolg van een ziekte terugtrekken of zichzelf verwaarlozen. Dat bemoeilijkt de relaties met anderen.

Een depressie, psychosegevoeligheid of een bipolaire stoornis, geven vaak zorgen en/of een gevoel van onmacht bij de naaste. Hoe ga je daar mee om? Hoe blijf je zelf staande? Hierover gaat de bijeenkomst op dinsdagavond 22 januari.

De avond vind plaats in het Woldwijckcentrum aan de Pleiaden 21 in Hoogezand om 19.30 uur.

De toegang is gratis. Opgave wordt op prijs gesteld en kan via mantelzorg@kwartierzorgenwelzijn.nl of telefonisch via 0598-364900.