Lezing over de Borgtuinen in de provincie

SAPPEMEER - Groei & Bloei Midden-Groningen houdt donderdag 17 januari de lezing “Borgtuinen in de provincie Groningen”. De lezing wordt verzorgd door Edward Houting.

De tuinen van de volgende borgen komen in de lezing aan de orde: Allersmaborg, Breedenborg, Coendersborg, Ekenstein, Ennemaborg, Ewsum, Fraeylemaborg, Iwema Steenhuis, Menkemaborg, Nienoord, Piloersemaborg, Rensumaborg, Rusthoven, Verhildersum, Wedderborg en Welgelegen.

Borgen uit de steenhuizen

Voorafgaand aan de bespreking van de borgtuinen licht Edward het ontstaan van de borgen uit de steenhuizen kort toe. Pas begin 16de eeuw toen de oorlogsdreigingen wat afnamen, werden de steenhuizen met allerlei aanbouwen uitgebreid. Het was toen ook mogelijk meer dan alleen appelhoven aan te planten. Hoe welvarender de borgheren en -vrouwen werden des te luxueuzer werden hun tuinen. Voorbeelden daarvan zijn de tuinen van de Fraeylemaborg en van de Menkemaborg. De tuinen ‘waaiden met alle tuinstijlen mee’. Van de Hollandse renaissance tot de Engelse landschapsstijl.

Edward Houting is schrijver en vormgever. Zijn specialiteit is de cultuurhistorie van de stad en de provincie Groningen. Hij publiceerde een groot aantal wandelboeken met routes door Noord-Nederland en schreef artikelen over diverse plaatsen en onderwerpen.

Gratis voor leden van Groei & Bloei; niet-leden betalen € 3,00 entree.

De lezing vindt plaats in Brandpunt, Noorderstraat 27 Sappemeer en begint om 20.00 uur.

Voor meer informatie zie www.midden-groningen.

groei.nl