Concert a-capellakoor Bragi

ZUIDLAREN - A-capellakoor Bragi geeft zondag 27 januari een concert in de Dorpskerk in Zuidlaren. Het a-capellakoor van G.S.M.G. Bragi onder leiding van Rein de Vries is al vele jaren een vaste kracht binnen de koorcultuur van Noord-Nederland. Studenten zingen uiteenlopend repertoire, waarbij de jonge stemmen een nieuw gehoor geven aan de muziekhistorie van de afgelopen vijfhonderd jaar.

Ook ditmaal zet het ACK haar tanden in een bijzonder programma: Cecilia en de Cecilianisten. De romantische wil om terug te keren naar het verleden is ook binnen de muziek niet vreemd. Meerstemmige koorzang van Palestrina (1525-1594) werd de nieuwe standaard: muziek voor het volk. Meerdere zettingen van de ‘Cantantibus organis’ (het loflied voor St. Cecilia, beschermheilige van de muziek) en andere werken uit de late Renaissance komen aan bod.

Na de pauze worden twee meer recente componisten in het zonnetje gezet. Het koor wordt bijgestaan door een kamerorkest bij de Missa Choralis van Franz Liszt (1811-1886). Met zijn composities schijnt hij nooit de zoektocht naar vernieuwing van de kerkelijke gewoontes uit het oog verloren te zijn. Het concert sluit af met Benjamin Brittens (1913-1976) Hymn to St. Cecilia. Dit muzikale gedicht keert in alle delen terug naar dezelfde tekst: de oproep voor St. Cecilia nooit te stoppen met het goddelijk inspireren van elke muzikale ziel op de wereld. Muziek is voor iedereen, muziek is voor het volk.

“Blessed Cecilia, appear in visions

To all musicians, appear and inspire:

Translated Daughter, come down and startle

Composing mortals with immortal fire”

- W.H. Auden –

Datum: zondag 27 januari 15.00 uur

Locatie: Dorpskerk in Zuidlaren

Kaarten € 12,50 (leden € 10) via reservering@cvvzzuidlaren.nl of aan de deur

Mocht u op deze datum verhinderd zijn dan kunt u op 24 januari het concert van A-capellakoor Bragi bijwonen in de Doopsgezinde kerk in Groningen.

www.bragi.nl