Stroom besparen met beter licht bij Harms Autoschades

HOOGEZAND - Harms Autoschades in Hoogezand is overgestapt naar led-verlichting. Met deze nieuwe verlichting bespaart het autoschadeherstelbedrijf jaarlijks ruim 4.500 euro op de stroomrekening, zo blijkt uit de nauwkeurige Verlichtingsscan van QLedz, het bedrijf uit Sappemeer dat de overstap naar led-verlichting heeft verzorgd. Bovendien zijn de kantoren, het buitenterrein maar vooral ook de werkplaatsen nu voorzien van veel betere verlichting.

Dankzij de nieuwe led-verlichting stoot het bedrijf aan de Rembrandtlaan 1A jaarlijks 16.000 kilogram minder CO2 uit. ,,We waren al in het bezit van het certificaat Duurzaam Repareren’, vertelt schademanager Cas Harms: ,,Dat betekent dat we een duurzame bedrijfsvoering hebben en producten en middelen gebruiken die niet onnodig schadelijk zijn voor het milieu, de medewerkers en onze klanten. Maar met de nieuwe led-verlichting scoren we daarvoor weer meer punten.’’

Ook de medewerkers op de werkvloer zijn blij met de nieuwe verlichting. ,,Nu we zien hoeveel beter het licht is geworden, beseffen we dat we veel eerder op led hadden moeten overstappen’’, zegt Harms. In de werkplaats zijn waterdichte IP65 led-armaturen met daglichtkleur van het merk Sylvania aangebracht. Deze lampen hebben een bijzonder hoge kleurechtheid. ,,Het nieuwe licht werkt veel prettiger. Zo kan de kwaliteitscontrole nu sneller en nog beter worden uitgevoerd.’’

Lange levensduur

De problemen die er voorheen waren met het onderhoud van de verlichting, is dankzij de led-verlichting eveneens opgelost. Conventionele lampen moeten vaker worden vervangen, maar omdat sommige verlichtingsarmaturen hoog zitten en moeilijk bereikbaar zijn, werd het vervangen van kapotte lampen dikwijls uitgesteld. ,,De led-lampen van Sylvania gaan 60.000 uur mee. We hebben behalve veel beter licht en lagere energielasten nu tegelijk minder gedoe’’, aldus Harms.

Verder voldoet de verlichting bij Harms Autoschades nu aan de wettelijke eisen van de overheid, die bedrijven verplicht om energie te gaan besparen. En led-verlichting is een maatregel die voor bijna alle bedrijfssectoren wordt voorgeschreven. Uiterlijk 1 juli moeten alle middel- en grootverbruikers aan de wettelijke toezichthouder melden of zij al zijn overgestapt op led-verlichting.

Direct financieel voordeel

Voordat werd besloten om de overstap naar led-verlichting te maken, heeft QLedz een Verlichtingsscan opgesteld en een verlichtingsplan gemaakt samen met regiomanager Youri Quak van Sylvania, een wereldwijde producent van kwaliteitslampen en -verlichtingsarmaturen. ,,Wij denken graag met onze klanten mee’’, vertelt Quak: ,,We hebben een zeer breed assortiment en adviseren onze afnemers zoals QLedz graag ter plekke over de beste oplossing’’. Op basis van het zorgvuldig afgewogen lichtplan heeft QLedz een precieze kosten-/batenberekening gemaakt. Harms is zeer tevreden: ,,Uit de zeer nauwkeurig opgestelde Verlichtingsscan werd het ons meteen duidelijk dat led-verlichting een mooie kostenbesparing zou gaan opleveren. De lichtkwaliteit moesten we even afwachten maar is boven alle verwachting’’.

Voor de financiering besloot Harms Autoschades te kiezen voor een aantrekkelijke groenfinanciering. De besparing op de energierekening is namelijk groter dan het totaal van de aflossing en financieringskosten, zodat de led-verlichting ook direct geldelijk voordeel oplevert.