Noordelijk Scheepvaartmuseum zoekt koffers voor tentoonstelling

REGIO - Het Noordelijk Scheepvaartmuseum zoekt koffers voor de expositie ‘Waar kom je weg? – Zes eeuwen migratie naar Groningen’ over zes eeuwen migratie. De tentoonstelling is vanaf 16 maart te zien

De expositie laat bezoekers kennismaken met verhalen en sporen van migranten in Groningen door de eeuwen heen en geeft daarmee een uniek en persoonlijk inkijkje in een momenteel zeer actueel onderwerp. Mensen die hun oude (hut)koffer of valies in bruikleen willen geven aan het museum, kunnen deze in het weekend van 26-27 januari en 2-3 februari afgeven bij de balie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Als dank ontvangt elke bruikleengever twee gratis toegangskaartjes voor de tentoonstelling die op 16 maart start.

Liefde en oorlogsgeweld

In de tentoonstelling ‘Waar kom je weg?’ nemen de koffers een prominente plek in. Ze symboliseren de reis die migranten eeuwenlang aflegden in de richting van Groningen; om politieke, economische of sociale redenen. Zo zijn er migranten naar de stad gekomen die zijn gevlucht voor oorlogsgeweld, hier werk hebben gevonden of om een andere reden hun biezen hebben gepakt. Ook voor de liefde maakten vele migranten de verre reis naar Groningen.

Metaal, leer, textiel, effen, gestreept of geblokt

Het museum zoekt voor de tentoonstelling zeker veertig gebruikte reiskoffers. Het liefst een variatie aan kleuren, grootte (niet te klein) en materialen. Stof, leer of metaal; met of zonder stickers, gespen, ritsen of slotjes; bruin, rood, groen, geblokt of gestreept: alles is welkom.

Het overgrote deel zal, na afloop van de tentoonstelling, onbeschadigd terugkeren naar de eigenaar. Sommige koffers, die niet retour hoeven, zullen door de tentoonstellingsmakers ontleed worden.

Koffer inleveren

Wilt u uw bijdrage leveren aan de tentoonstelling en hiervoor een koffer in bruikleen geven? Lever deze dan, op 26 of 27 januari of op 2 of 3 februari in bij de balie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Wilt u de koffer terug? Leg dan in uw koffer een duidelijk briefje met uw naam, telefoonnummer en/of e-mailadres, zodat de tentoonstellingsmaker in juni, na de tentoonstelling contact met u op kan nemen voor het retourneren van de koffer. Als dank voor uw bruikleen ontvangt u bij het inleveren van de koffer twee vrijkaartjes voor de tentoonstelling.