Studenten ontwerpen kindcentrum Kolham

KOLHAM - Een bijzondere expositie afgelopen woensdag in OBS de Oetkomst. De school in Kolham had diverse studenten van de bacheloropleiding Built Enviroment over de vloer. Zij maakten allemaal een ontwerp voor het nieuw te bouwen kindcentrum Kolham.

De studenten van de Hanzehogeschool Groningen kregen deze bijzondere opdracht nadat hun docent Pieter Omlo contact zocht met de gemeente Midden - Groningen. „Ik wilde ze een project geven waarbij ze ook echt contact kregen met de betrokken”, legt Omlo uit. „Ik vind het heel belangrijk om de praktijk echt naar binnen te halen bij het onderwijs. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een concrete, reële ontwerpopdracht binnen de eigen regio.”

Toekomstbestendige school

Het nieuw te bouwen kindcentrum in Kolham is onderdeel van het scholenprogramma; een programma waarin wordt toegewerkt naar aardbevings- en toekomstbestendige scholen. In het nieuwe kindcentrum komt de openbare basisschool Oetkomst en peuteropvang. Op de school zitten momenteel een kleine 100 leerlingen. Het gebouw komt aan de Eikenlaan, naast het dorpshuis. Realistischer kan het bijna niet.

Voor deze minor Architectural Design zijn de studenten een half jaar intensief bezig geweest met het onderwerp architectuur. De tentoongestelde ontwerpen waren divers, maar voldeden allen aan bepaalde richtlijnen. Zo moesten de leerlingen zich houden aan de beschikbare ruimte en waren de woorden duurzaam en aardbevingsbestendig belangrijke uitgangspunten.

De directeur van de school, de medezeggenschapsraad, de ouderraad en kinderopvang Kids First hebben vol enthousiasme hun medewerking aan het project verleend. Schoolleider Richard Wouda noemt het een cadeau: „Een prachtig initiatief van deze groep studenten en begeleider. Ik heb de groep studenten mogen toespreken en hopelijk kunnen enthousiasmeren om te komen tot waardevolle inbreng voor het Kindcentrum Kolham.”

Bij het zien van de ontwerpen ging het bij Wouda flink kriebelen. „Ja kom maar op. Er zitten zoveel prachtige elementen tussen. Begin maart start de gunningsprocedure waarna een architect geselecteerd gaat worden. Iets waar we enorm naar uit kijken.”

Maar hoe nu verder met de ontwerpen van de studenten? „We gaan nu kijken hoe we hun ideeën ‘over de schutting kunnen gooien’ op het moment dat de architect bekend is”, zegt docent Pieter Omlo. „Het zou natuurlijk geweldig zijn wanneer er gedeeltes van ontwerpen geïntegreerd worden in het uiteindelijke plan.

Samenwerking

Wethouder Erik Drenth opende de expositie samen met Richard Wouda. Ook Drenth is enthousiast over de samenwerking: „Binnen het scholenprogramma hechten we veel waarde aan samenwerking met onderwijspersoneel, ouders en kinderen. Dat door samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen het maatschappelijk effect nog groter wordt, kan ik alleen maar toejuichen.”