Meer dan 50 jaar tussen de gutsen, schaven en beitels

GRONINGEN -Houtsnijkunstenaar Tico Top verzorgt op zondag 3 februari de laatste Huizinga-lezing in een serie van vier in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

In het kader van de tentoonstelling ‘Made in Stad – Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga’ organiseerde de Stichting Huizinga Meubel Nederland de afgelopen maanden een bijpassende lezingenserie. Op zondag 3 februari is de laatste lezing uit de reeks: beeldhouwer en houtsnijkunstenaar Tico Top, met een interactieve presentatie.

Zoon van een antiquair

Tico Top (1946) werd geboren in Kruisweg. De interesse in oude spullen zat er al vroeg in. Zijn ouders hadden een antiekzaak, en de jonge Tico ging dan ook vaak met zijn vader mee naar veilingen en boeldagen. Na de ambachtsschool werd Top op zijn zestiende al eigen baas, hij werkte als antiek restaurator. Later kwamen daar het houtsnij- en beeldhouwwerk bij.

Internationaal bekend

Dankzij zijn werk werd Tico Top over de hele wereld bekend. Hij ontwierp en maakte het snijwerk voor orgels in onder andere Noorwegen, Oostenrijk en Italië en hij reisde zelfs naar Tokyo voor een opdracht. Een Youtube-filmpje, waarin te zien is hoe Top het gezicht van zijn kleindochter met de meeste precisie uit een stuk hout snijdt, werd zelfs door een Amerikaanse televisiezender uitgezonden. Inmiddels werkt Tico Top al meer dan vijftig jaar met eiken, grenen, kersen en palissander. Tussen alle moderne machines maakt Top ook nog steeds gebruik van ambachtswerktuigen zoals gutsen, profielschaven, beitels, burijnen en trekmessen.

Tijdens de lezing op 3 februari laat Tico Top veel foto’s zien, bij elke foto kan hij eindeloos veel verhalen vertellen. Ook laat hij door middel van filmbeelden zien hoe een werkstuk tot stand komt. Er is voor het publiek ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen.

De lezing van Top begint om 13.30 uur, deelname kost € 7,50 (museumkaarthouders betalen € 2,-) inclusief een kopje koffie/thee en een rondleiding door de tentoonstelling. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot 31 januari a.s. via info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl