„Ramp voorkomen is beter dan er een bestrijden”

MIDLAREN - Het Drentse bedrijf Hydrobag Special Products BV en het Duitse Leak Stop Gun GmbH zijn een unieke samenwerking aangegaan. Twee innovatieve producten worden geïntegreerd in een nieuw systeem waarmee rampen kunnen worden voorkomen.

Hydrobag produceert ballonnen van gewapend EPDM, een synthetisch rubber dat onder andere ook in de automotive- en de constructie-industrie wordt gebruikt. De Leak Stop Gun is een wereldwijd gepatenteerd systeem dat plotseling ontstane scheuren en gaten in schepen, opslagtanks en leidingen binnen enkele seconden kan dichten.

“Door de Leak Stop Gun te combineren met onze gewapende ballon kunnen we lekkages van nagenoeg alle gevaarlijke stoffen tegenhouden”, zegt Wilbert Boneschansker, van Hydrobag Special Products. De gecombineerde technieken van Hydrobag en Leak Stop Gun helpen zo potentiële rampen te voorkomen. Olielekkages uit schepen op zee of in havens leiden helaas altijd tot grote milieuschade. Ook de financiële gevolgen zijn enorm en kunnen vele tientallen miljoenen euro’s belopen. Voorkomen is beter dan genezen en de eerste paar seconden zijn daarbij cruciaal”, aldus Boneschansker.

Met de Leak Stop Gun wordt in enkele tellen onder hoge druk een grote EPDM-ballon in het gat of de scheur gespoten. De ballon vormt zich daarbij automatisch naar de vorm van de opening zodat het gat wordt gedicht. “Door de bijzondere eigenschappen van ons gewapende EPDM is de ballon tegen wel 90 verschillende chemische stoffen bestand”, vervolgt Boneschansker.

De samenwerkingsovereenkomst tussen beide bedrijven is kort geleden getekend.