Regionale voorronde Voorleeswedstrijd in Borg Welgelegen

SAPPEMEER - Op 6 en 13 februari gaan 17 kinderen voorlezen vanuit de voorleesstoel in het prachtige Borg Welgelegen. Wie het mooiste voorleest mag door naar de provinciale ronde in Veendam en wie weet, naar de landelijke wedstrijd in Utrecht!

Schoolkampioenen

Dit jaar doet een record aantal scholen mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Tijdens deze 26e editie doen maar liefst 152 basisscholen deed mee, goed voor een bereik van naar schatting 60% van de groep 7- en 8-leerlingen.Naast de 2 regionale voorrondes in Borg Welgelegen vinden er nog 15 voorrondes plaats in de provincie Groningen.

Juryleden

Twee deskundige jury’s bepalen welke voorlezers doorgaan naar de volgende rond. Tijdens de voorronde op 6 februari bestaat de jury uit: Burgemeester Adriaan Hoogendoorn, Jacqueline Roelofs, directeur Bibliotheken van Biblionet en Lydia Russchen, taalcoördinator. Op 13 februari zitten in de jury: Wethouder Erik Drenth, Odile Kaiser, Manager Biblionet en Nineke Kupers, Basisschooldirecteur

Favoriete schrijvers

Uit onderzoek onder alle deelnemers blijkt dat de afgelopen jaren het boek Achtste groepers huilen niet van Jacques Vriens het vaakst gekozen werd om uit voor te lezen. Andere populaire schrijvers zijn: Roald Dahl, Tosca Menten, Francine Oomen, Carry Slee, Rachel Renée Russel. Van de schoolkampioenen is 71% een meisje en 29% een jongen. Tijdens de voorleeswedstrijden komen ze niet alleen, ook trotse klasgenoten komen mee.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie is de vinden op onze website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.