Gevangenismedewerkers op bezoek bij Jan Ligthartschool

WESTERBROEK - De Jan Ligthartschool in Westerbroek kreeg maandag 28 januari bijzonder bezoek. Enkele gevangenismedewerkers uit Veenhuizen kwamen langs. Niet om iemand in de boeien te slaan, maar om voorlichting te geven aan de schooljeugd.

De Jan Ligthartschool stond de afgelopen weken in het teken van het thema ‘hulpverlening’. Nadat de politie en de brandweer al te gast waren geweest op de school, werd ditmaal de gevangenis uitgenodigd. Rudy Sinnema, vader van twee kinderen op de Jan Ligthartschool, werd hiervoor benaderd. Sinnema, werkzaam als plaatsvervangend gevangenisdirecteur in de penitentiaire inrichting Veenhuizen, was natuurlijk bereid om de kinderen op ‘zijn’ basisschool wat meer te vertellen over detentie en hoe het is wanneer je een ouder hebt die een celstraf moet uitzitten.

„De gevangenis is voor de buitenwacht een onbekende wereld. Iedereen heeft er ideeën over, maar slechts weinigen hebben een realistisch beeld”, weet Sinnema. „Dat geldt ook voor schooljeugd. Het is voor hen goed om te weten wat er gebeurt in een gevangenis en dat het zaak is om hier nooit terecht te komen. Tenminste niet als gedetineerde. Misschien vinden ze het wel interessant om er ooit te gaan werken. Of komen ze op bezoek. Ik heb verteld hoe het is voor een kind wanneer z’n vader of moeder vastzit. Speciale aandacht was er voor een recent opgerichte 'vadervleugel' in de gevangenis van Veenhuizen. Met mijn verhaal hoop ik een beetje meer duidelijkheid te hebben gegeven over het leven en werken binnen de gevangenismuren.”

Sinnema stond niet alleen voor de klas (groep 1 tot en met 4), hij had enkele collega’s meegenomen die met een gevangenisbusje bij school arriveerden. Eén van de gevangenismedewerkers speelde de rol van boef, de andere waren zichzelf. De mannen beantwoorden de nodige vragen van de kinderen en uiteraard mocht de jeugd ook een kijkje nemen in het gevangenisbusje.