Leonie Bats: op naar het NK

FROOMBOSCH - Schaatster Leonie Bats uit Froombosch doet komend weekend mee aan het NK Allround voor junioren in Kardinge. Onlangs nam ze vijf medailles mee naar huis na de landenwedstrijd, waar ze ook nog eens het toernooi op haar naam schreef.

De 17-jarige Leonie is opgegroeid in Froombosch en woont met haar ouders en broertje in het dorp. De nuchtere Groningse volgt een opleiding tot onderwijsassistent en traint zes keer week. „Drie keer schaatstraining, vaak nog eens per week een wedstrijd en daarnaast nog krachttraining, fietsen en lopen”, legt Leonie uit. Regelmatig traint ze met haar 13-jarige broertje Robert die net als Leonie op hoog niveau schaatst.

Doordat ze een status van het NOC-NSF heeft, is haar opleiding prima te combineren met haar sportcarrière. Ze mag, zonodig eerder richting de ijsbaan voor trainingen en toernooien.

Schaatsfamilie

De twee hebben het niet van vreemden want hun ouders waren vroeger beide schaatsers. „Ja we schaatsten ook wel op hoog niveau, maar dat wat Leonie nu doet, nee dat is ons niet gelukt”, vertelt vader Marco. „Het is fantastisch om haar zo te zien en we zijn ontzettend trots op haar en d’r broertje. Mooi om dit allemaal mee te maken.” De ouders zien de liefde voor de sport heel duidelijk bij hun beide kinderen. „Anders zouden we dit ook niet kunnen volhouden, als ze niet zo gemotiveerd zouden zijn. We steken er enorm veel tijd en energie in.” Ook financieel springen de ouders veel bij. „We zijn heel blij met de sponsoring die er is, maar het zou mooi zijn als we er nog wat sponsoren bij kunnen vinden”, glimlacht Marco.

Ondanks dat de hele familie schaatsen in het bloed heeft zitten, is het Leonie zeker niet met de paplepel ingegoten. „Ik heb eerst nog gevoetbald. Maar na een poosje leek het me toch wel leuk om te gaan schaatsen. Ik moest wel eerst het voetbalseizoen afmaken en uiteindelijk koos ik voor schaatsen”, legt Leonie uit. En met succes. Toen ze de basis eenmaal onder de knie had, werden haar tijden gestaag sneller. Vanaf de eerste minuut had Leonie veel plezier in het schaatsen. “Ik vind ook alles mooi aan de sport. Van trainen tot aan de toernooien en alles wat daartussen zit.”

Inmiddels schaatst Leonie al een aantal jaren in de B selectie gewest Groningen/Drenthe. Volgend jaar stroomt ze door naar A om het jaar daarna, over twee jaar dus, met de grote dames mee te mogen rijden.

„De grote droom is natuurlijk ooit om mee te doen aan de Olympische Spelen, dat lijkt me echt geweldig. Wie mijn grote voorbeeld is? Ireen Wüst”, zegt ze zonder nadenken. “Zij is de meest succesvolle Olympiër ooit en dan ook nog allround. Dat vind ik het mooist.” Zelf is Leonie ook een allround-talent.

Kansen

Komend weekend is de familie Bats op de baan in Kardinge te vinden. Allen langs de boarding en vader Marco moedigt zijn dochter niet alleen aan, ook maakt hij prachtige actiefoto’s van haar. „Mijn moeder is vaak het zenuwachtigst”, lacht Leonie die zelf net als haar vader rustig oogt. „Ik doe mijn warming up, trek mijn pak en schaatsen aan en dan het ijs op. Nee ik heb geen speciale ritueeltjes”, zegt ze.

Haar kansen lijken uitstekend. “Het zit qua tijden allemaal superdicht op elkaar, maar Leonie heeft op dit moment de snelste tijden staan. Het wordt superspannend!”, aldus Marco Bats.