Lokroep naar de Gaai

KOLHAM - Bianca Mekkes uit Kolham deed afgelopen weekend mee aan de Nationale Tuinvogeltelling met maar 1 doel: de Gaai meenemen in haar telling, mét foto.

„Nadat de Gaai een snelle tussenstop in onze hoge beuk had gemaakt dacht ik dat dit mogelijk moest zijn. Ik pakte een handje vol doppinda’s en strooide deze afgelopen vrijdag in de sneeuw. Een paar legde ik in ons vogelvoederhuis neer”, legt Bianca uit.

Omdat de Gaai zo ontzettend schuw is wist ze zeker dat hij niet in het voederhuis zou komen, maar de andere vogels lusten ook vast wel een doppinda was Bianca’s gedachte. „En toen gebeurde het. De deur amper achter me dicht gedaan of de Gaai maakte de eerste doppinda razendsnel buit, uit het voederhuis.”

Bianca was euforisch, maar de foto was nog niet gemaakt. „Ik nam plaats in mijn ‘telstoel’ en wachtte net zo lang totdat de Gaai terug kwam. En al gauw was dit het geval. Ditmaal koos hij eerst voor de doppinda’s op de grond in de sneeuw. En wat zijn het dan veel pinda’s, dat handje vol.”

Met een heleboel geduld wachtten Bianca en haar hond - wiens wandelrondje werd uitgesteld - totdat de vogel zich opnieuw zou richtten op het voederhuis. „En toen wam mijn vogelvriendje de Gaai in ons mooie voederhuis en pakte niet 1 maar zelfs 2 doppinda’s tegelijk.Ik zat in een bevroren houding tientallen foto’s te schieten. Wat was dat genieten! En ook al is de huismus landelijk weer op 1 beland, bij ons staat de Gaai op 1 maar dan als favoriete tuinvogel.”