Leerlingen pakken de troffel op en binden de strijd met elkaar aan

SAPPEMEER - Bij het SSPB in Sappemeer wordt op 7 en 8 februari gemetseld op wedstrijdniveau. Deze twee dagen staan in het teken van de regionale voorrondes van het NK Metselen.

Deze jaarlijkse vakwedstijd wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek in samenwerking met diverse bouwopleidingsbedrijven, verspreid door het hele land.

De winnaar bekend gaat naar de landelijke finale later dit voorjaar. Hij neemt het dan op tegen andere regionale winnaars. Inzet is De Zilveren Troffel, een felbegeerd trofee dat sinds 1953 ononderbroken wordt uitgereikt aan de beste metselleerling.

Met een beroepenwedstrijd voor metselleerlingen neemt de Nederlandse baksteenindustrie sinds 1953 onderbroken initiatief om onder jongeren het metselvak te promoten en de kwaliteit van het metselonderwijs te verbeteren. Baksteen is anno 2019 nog steeds het meest voorkomende gevelmateriaal. Actuele bouw- en verbouwopgaven doen een groot beroep op kennis en kunde van uitvoerend vakmanschap maar ook op voldoende instroom van nieuw bouwtalent.