Schoolzwemmen nieuwe stijl in Westerbroek

WESTERBROEK - Het was een en en al opwinding afgelopen vrijdagochtend in het zwembad in Westerbroek. Door een bijzondere samenwerking tussen zwemschool VetCool en de Jan Ligthartschool kregen de leerlingen vrijdag hun allereerste schoolzwemles aangeboden.

De schooljeugd uit groep 4 tot en met groep 8 gaat eens per twee weken het water in. Deze zwemles vervangt een gymles in de zaal. Plezier in het zwemmen en het onderhouden van de zwemtechnieken staan centraal. Ringduiken, waterpolo, estafette, de beginselen van reddingszwemmen en andere spellen vullen de 45 minuten durende zwemles. Het gaat dus niet om het behalen van zwemdiploma’s.

„We zijn ontzettend blij met deze samenwerking”, vertelt een trotste directrice van de Jan Ligthartschool Minna Nicolai. Ze werd benaderd door Monique Bruins, eigenaresse van de zwemschool met het voorstel. „De lessen zijn bedoeld om de zwemvaardigheid te onderhouden. Veel kinderen zwemmen, nadat de diploma’s binnen zijn, niet meer met regelmaat en de techniek verwatert dan best snel. Zo kunnen ze het wel onderhouden. Niet onbelangrijk in zo’n waterrijk land natuurlijk.”

De constructie is een mooi voorbeeld van saamhorigheidsgevoel dat in Westerbroek hoog in het vaandel staat. De lessen worden mogelijk gemaakt door sponsoren en met hulp van dorpsbewoners, waaronder Stephan Groenbroek en zijn vrouw Rika, eigenaars van het zwembad in Westerbroek. Ze verhuren het bad aan de zwemschool en helpen mee om de lessen te faciliteren. Hiermee zijn ze samen met VetCool sponsoren van het eerste uur. “Maar we gaan de komende tijd meerdere sponsoren werven”, vertelt Stephan Groenbroek.

De leerlingen krijgen de zwemlessen van hun eigen gymleraar Michel Smit, eveneens gecertificeerd zwemleraar.”Ook hij onderstreept het belang van de lessen. „Je ziet best vaak dat de jeugd, ondanks de behaalde diploma’s helemaal niet zo zelfredzaam is in het water. Geweldig dat we dit kunnen doen!”, aldus Smit.