Bewonersavonden inzake versterkingsprocedure in volle gang

SLOCHTEREN - De reeks bewonersavonden met betrekking tot de inspecties en de versterkingsopgave is in volle gang.

Afgelopen maandagavond waren er twee bijeenkomsten gepland in gasterij De Driesprong in Slochteren. Inwoners uit Slochteren en Schildwolde kregen hiervoor een uitnodiging.

Wethouder Anja Woortman, Hein Gerben van der Mei, projectleider van Nationaal Coördinator Groningen en Anne Nijboer van Lefier kwamen de voornamelijk huurders van Lefier bijpraten over de versterkingsoperatie. Veel nieuws was er tijdens de tweede bijeenkomst voor de inwoners uit de relevante straten van Schildwolde nog niet.

„De laatste hand aan het plan van aanpak wordt de komende wekende weken gelegd”, zo stelde Van der Mei. Uiterlijk 1 mei zouden de bewoners duidelijkheid moeten hebben over hun woning. Wordt deze versterkt of niet, en hoe ingrijpend is die operatie dan?

Diverse aanwezigen wilden waarom er bijna twee overheen moet gaan voordat de resultaten van het inspectierapport (opgenomen in 2017) worden vertaald in een plan van aanpak. „Terecht”, zegt Anja Woortman. Ze gaf aan dat de gemeente ook niet blij was met de vertraging van het hele proces. Veel bewoners zijn het wachten beu en willen duidelijkheid. „Wordt mijn huis versterkt, hoe lang duurt dat dan? Moet ik er dan uit en waar kom ik dan terecht?” Of de versterkingsoperatie meteen in gang wordt gezet nadat de rapporten klaar zijn, kon eveneens nog niet worden gezegd. „Zodra er duidelijkheid is, gaan we ons best doen om voor jullie belangen en daarmee ook de onze als huiseigenaar, op te komen”, aldus Nijboer van Lefier.

Wethouder Woortman gaf na afloop aan de bijeenkomsten waardevol te vinden. „Het zijn pittige avonden met veel dezelfde vragen, waarop helaas nog niet overal een antwoord op te geven is.

Ook signaleren we veel wantrouwen richting ondr andere het Rijk.

Wij als gemeente staan naast de inwoners en dat wordt veelal ook wel zo ervaren.