Voetbal zonder dode momenten in Indoor Soccer Centre in Groningen

Groningen - 'Wat gaaf!', dachten Erwin Bloeming en Eisse-Reint Dallinga toen ze dankzij hun voetballende zonen in het Duitse Dörpen kennismaakten met 5-a-side soccer. Het Indoor Soccer Centre is het gevolg.

Door Marc Jansen

Dit Indoor Soccer Centre opent in oktober zijn deuren aan de Ulgersmaweg 12 in Groningen. In deze 3500 vierkante meter grote bedrijfshal, waar nu nog kantoorunits in elkaar gezet worden, liggen dan drie zogenaamde speedsoccervelden, is een hoogwaardig sportcafé gerealiseerd, is een polesoccerveld beschikbaar en is een kleedaccommodatie ingericht.

Crowdfunding

Tenminste, als de 52-jarige Erwin Bloeming uit Hoogezand en de 48-jarige Eisse-Reint Dallinga uit Hellum de financiën rond krijgen. In totaal wordt 320.000 euro geïnvesteerd. Iets meer dan de helft, 165.000 euro, wordt gefinancierd via crowdfunding. "We zijn daarvoor in zee gegaan met Collin Crowdfund. Een heel betrouwbare partner", weten de beide initiatiefnemers. "Nog maar een jaar actief, heeft Collin vorige week de grens van 10 miljoen euro aan gefunde financieringen doorbroken."

Rendement 7,5 %

De leningaanvraag voor het Indoor Soccer Centre is voor 72 procent gevuld. Blijft nog 46.000 euro over. "Mensen kunnen dus nog investeren! Dat kan al vanaf 500 euro. Het rendement bedraagt 7,5 %", weet Bloeming, die er net als zijn zakenpartner Dallinga alle vertrouwen in heeft dat de verbouwing van de bedrijfshal na de bouwvakantie van start kan gaan. "We hebben gewoon een heel goed plan", vinden ze dan ook.

Dörpen

Dat plan kreeg 2,5 jaar geleden vorm, toen hun beider zonen - Mart Bloeming voetbalt bij VV Hoogezand, Thijs Dallinga bij FC Emmen - in Dörpen meededen aan het MILK Boarding Turnier'. "Ik wist niet wat ik zag", bekent Bloeming. "Boarding, netten over het hele veld, geen dode spelmomenten... Wat gaaf!" Dallinga had dezelfde ervaring, zoals ook de zonen laaiend enthousiast waren. Dallinga: "Het was flitsend, dynamisch. We waren ook wel een beetje verbaasd dat we het spelletje niet kenden."

Speedsoccer of 5-a-side soccer

Reden om op onderzoek uit te gaan. En vervolgens te ontdekken dat het in Dörpen gespeelde voetbal speedsoccer of 5-a-side soccer genoemd wordt. Een door Manchester United ontwikkelde spelvorm die wordt gespeeld op een speelveld van 15 bij 30 meter. Dit (kunstgras)veld is omheind met een boarding en overspannen met netten, ook achter het doel en aan de zijkant. De goals zijn geïntegreerd in de achterwand. De bal kan er niet uit. Dallinga: "Hierdoor wordt heel veel van de spelers gevraagd. Niet alleen conditioneel, maar ook op het gebied van technische vaardigheid, snelheid en wendbaarheid." Het enthousiasme beider gediplomeerd sportprofessionals werd gevoed door de ontdekking dat Nederland nauwelijks met Dörpen vergelijkbare accommodaties had. De dichtstbijzijnde bevond zich op dat moment in het Twentse Tubbergen.

Indoor Soccer Centre

Uiteindelijk besloten Bloeming en Dallinga de stoute schoenen aan te trekken en in te zetten op een Indoor Soccer Centre in Groningen. De focus zal liggen op het binnenhalen van vrije huurders in de avonduren, het hele jaar door. Hiervoor worden bedrijven, studentenverenigingen, voetbalverenigingen, jongerenorganisaties en dergelijke benaderd. Voor de bezetting overdag wordt contact gezocht met onder andere welzijnsorganisaties, gemeenten, onderwijsinstellingen en ouderenorganisaties.

Sportcafé

Bloeming: "Mede dankzij het 120 vierkante meter grote Sportcafé, dat beslist geen voetbalkantine moet worden, maar gezelligheid, sport en kwaliteit moet uitstralen, kunnen we allerlei arrangementen aanbieden. Voor verschillende doelgroepen. Ook verjaardagspartijtjes behoren tot de mogelijkheden."

Voorronde WK

Het Indoor Soccer Centre zal van maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 23.00 uur geopend zijn, op zaterdag en zondag van 10.00 tot 23.00 uur. De veldjes - Bloeming en Dallinga spreken van 'banen'- worden per uur verhuurd. 12 December zullen de velden echter niet beschikbaar zijn. "Dan wordt hier de laatste voorronde voor het WK Speedsoccer 2016 afgewerkt. In totaal zijn er zestien voorrondes. Deelnemers kunnen zich plaatsen voor de nationale finale in Kerkrade. De winnaar daar plaatst zich voor het WK in Taiwan.

Investeren

Particulieren kunnen via Collin Crowfund investeren in het Indoor Soccer Centre. Rente: 7,5 %. Looptijd: 60 maanden, lineaire aflossing. Meer informatie hierover op www.collincrowdfund.nl/indoorsoccercentre. Meer informatie: indoorsoccercentre.nl https://www.youtube.com/watch?v=0Q5OkOh_bF8