Sjoemelende handelaren verwijderd van Zuidlaardermarkt

ZUIDLAREN - Er zijn drie sjoemelende paardenhandelaren verwijderd van de Zuidlaardermarkt, vorige week. Dat antwoordt burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo op vragen van GroenLinks. Al met al kwamen tientallen handelaren naar de jaarlijkse markt. Onder hen een aantal professionele handelaren, maar ook een groot aantal particulieren die ene paard wilden kopen of verkopen.

Voorafgaand aan de Zuidlaardermarkt werd afgesproken dat handelaren die zich niet aan de afspraken voor dierenwelzijn zouden houden, van de markt af moesten. Dit gebeurde drie keer. Twee keer was er sprake van vervalste papieren bij de paarden.Dierenbeschermers richten hun giftige pijlen op de Zuidlaardermarkt. Aangezien het bij de verwijderde handelaren om fraude ging en niet om dierenmishandeling, lijkt het mee te vallen met het paardenleed tijdens de markt.
Ook GroenLinks is kritisch: Volgens deze partij hadden veel paarden tijdens de markt geen water en liepen de dieren tegen de afspraken in wel door het publiek. Dierenartsen die op de markt rondliepen, bestrijden dit, aldus de burgemeester.
Er liepen dierenbeschermers rond die vermeende misstanden vastlegden op de foto. Sommige handelaren reageerden af en toe geïrriteerd op fotograferend publiek.
Pikant is dat de Dierenbescherming transparantie eist van de paardenhandelaren en de organisatie van de markten, maar dat de Dierenbescherming daar zelf weinig behoefte aan heeft. Zo weigerde de Dierenbescherming om een journalist van De Paardenkrant mee te nemen tijdens de inspectie op de markt. Tot twee keer toe diende journaliste Albertine Nannings een verzoek in, maar de Dierenbescherming liet weten het publiek 'op een ander moment te willen informeren over eventuele bevindingen'.