De laatste dagen van Werkman op de planken

Hoogezand - Zondag In Zuidlaren presenteert op 15 november om 15.00 uur ‘Ik goa noar Tahiti’, een voorstelling door Theatergroep WAARK over de dramatische laatste dagen van de Groningse kunstenaar, drukker en dichter Hendrik Nicolaas Werkman. Een week later is de voorstelling ook te zien in Hotel Faber in Hoogezand. 

Zeventig jaar geleden werd Werkman, samen met negen anderen, bij Bakkeveen gefusilleerd door de Duitsers. Schijnbaar zonder reden wordt Hendrik Werkman drie dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in zijn atelier aan de Lage der A ingerekend door twee uit Amsterdam gevluchte SD-ers. Daarmee kijkt Werkman de dood in de ogen. Terwijl ze tergend langzaam omhoog klimmen naar Hendriks werkplaats – een drukker is bij voorbaat verdacht in de oorlog –  probeert Hendrik zich vrij te pleiten, te ontsnappen en uit te vinden waar hij in ‘s hemelsnaam van wordt beschuldigd.

‘Ik goa noar noar Tahiti’ is een toneelbewerking van het scenario dat Beukenkamp schreef in 1992 voor een film, met Hans Dagelet in de rol van Werkman. Deze film is meermalen internationaal  bekroond. Speciaal voor WAARK heeft Beukenkamp in het kader van het Werkmanjaar het script bewerkt voor theater.

De voorstelling in Hoogezand wordt georganiseerd door Stichting de Watervloot. Na het bijzondere locatietheater ‘De W.A. Scholten’ in 2014, hebben ze nu contact gelegd met Theatergroep Waark. 'Ik goa noar Tahiti’ van Waark speelt in de zaal bij Hotel Faber, Meint Veningastraat 123 Hoogezand, om 20.00 uur. Een kaart kost 15 euro inclusief koffie of thee bij binnenkomst. Deze kaarten zijn te bestellen via Webwinkel Websa uit Hoogezand.

Zondag in Zuidlaren is een initiatief van de Culturele Vereniging Zuidlaren en Theater De Kimme. De voorstelling vindt plaats in de Ontmoetingskerk op het terrein van Lentis in Zuidlaren. De entree is € 7,50. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Bruna in Zuidlaren, via info@theaterdekimme.nl en aan de zaal.