Geslaagde Midzomernachtloop in Harkstede

HARKSTEDE - Liefhebbers van de natuur konden in de nacht van 20 op 21 juni 2015 in heel Nederland de door Natuurmonumenten georganiseerde Midzomernachtloop wandelen.

Er waren 30 wandelingen uitgezet. De bijna 5.000 wandelaars die dit jaar meededen hebben samen € 108.267 voor Natuurmonumenten bijeengebracht. Hiervan wordt weer nieuwe natuur aangekocht.

Natuurmonumenten breidt uit in Kardinge

De reactie van de HS-krant deed mee aan de Midzomernachtloop in Kardinge, op 20 minuten fietsen vanuit het centrum van Groningen. Toch ben je er helemaal 'buiten'. Boswachter Bart Zwiers en enkele vrijwilligers van Natuurmonumenten verwelkomden de wandelaars om 22.30 uur bij de klimtoren. Rondom de vuurkorf wachtten ze tot ze konden vertrekken. Kinderen mochten marshmellows roosteren boven de vuurkorf. Zwiers bedankte de aanwezigen voor hun komst. "Dankzij jullie kan Natuurmonumenten zich blijven inzetten voor de natuur in Nederland. Op 11 juni hebben we hier in Kardinge nog eens 37 hectare grond van het Bouwfonds kunnen aankopen. Met de verwerving stelt de vereniging de grond veilig voor de toekomst en kan er gewerkt worden aan een betere leefomgeving voor weidevogels. Tijdens de Midzomernachtloop ontdekken jullie Kardinge bij maanlicht. Misschien ontmoet je reeën, vleermuizen en andere dieren die leven in dit gebied. Wildplassen mag voor deze ene keer: de heren links van het pad, dames rechts. Veel plezier!"

Midzomernachtloop 2015

Daarna gingen de wandelaars in drie shifts op pad. De route van 9 km. voerde door weilanden, bos en slingerpaadjes langs het water. Aanvankelijk waren de routemarkeringen (kleine reflectoren) goed te zien, maar toen het écht donker werd gingen hier en daar toch de zaklampen aan. Vooral in het bos kwamen ze goed van pas. Halverwege de route werd bij de Noordermolen cake en limonade geserveerd. De redactie had stiekem gehoopt op een ontmoeting met een vos of das, maar turfde slechts acht geiten, een enkele koe, twee vleermuizen en vier katten op strooptocht. De tocht was er echter niet minder om.