Twee verhalenbanken in Zuidbroek

ZUIDBROEK - In het centrum van Zuidbroek worden dinsdagmiddag 30 juni 2015 twee verhalenbanken geplaatst.

Deze social sofa’s zijn massief betonnen buitenbanken die met glasmozaïek bekleed zijn.

De Wegwijzer maakt verhalenbanken

Leerlingen van groep 7 (nu groep 8) van cbs De Wegwijzer uit Zuidbroek hebben meegewerkt aan het ontwerp van de banken. De banken hebben als thema ‘verkeersknooppunten’, het dorp ligt immers op een snijpunt van diverse belangrijke verkeersaders. De leerlingen hebben op school een gastles gehad van Henk Pol (Historische Kring Menterwolde) over het ontstaan van Zuidbroek, de klei- en veengronden vanaf de vroegste tijden. Maar ook over de ligging van het dorp aan de vele transportwegen, de aanleg van het kanaal, de wegen, de paardentram en de spoorwegen. Tevens hebben ze een rondleiding gehad in het stationsgebouw in Zuidbroek (NNTTM).

Tekeningen voor de verhalenbank

Een aantal tekensessies later lagen er veel leuke tekeningen die verwerkt zijn in de ontwerpen van de banken. De leerlingen zijn vervolgens met de trein naar de werkplaats in Winschoten gekomen om de banken te bewonderen. Ook hebben ze extra tekeningen gemaakt én steentjes geplakt. Op de banken staan 20 zwaluwen afgebeeld. De zwaluwen staan voor het aantal kinderen dat heeft meegewerkt. Op de zijkant van de banken zijn de initialen van de kinderen verwerkt.

Verhalenbanken

Deze banken zijn onderdeel van een serie van in totaal 32 Oost-Groninger Verhalenbanken. Er wordt binnenkort een informatiebord met achtergrondinformatie bij de banken geplaatst. Vanaf 30 juni 2015 is een toeristische fiets- en autoroute langs de verhalenbanken te downloaden op www.groningerverhalenbanken.nl

Sponsoren

De verhalenbanken in Zuidbroek zijn tot stand gekomen door bijdragen van Leader, Stichting Groningerhuis uit Zuidbroek, en de Nam. Er worden in totaal vijf banken in de gemeente Menterwolde geplaatst. Voor Meeden, Noordbroek en Muntendam zijn de banken in voorbereiding. Deze drie verhalenbanken worden mogelijk gemaakt door Leader, Nedmag, NAM, en de toeristische werkgroep.