Eikenprocessierups: vermijd contact

HOOGEZAND - We gaan richting de zomer en trekken dan vaak wat vaker de wandelschoenen aan.

Pas - vooral in mei en juni - wel op voor de eikenprocessierups.

Vermijd contact met eikenprocessierups

Vermijd contact met de eikenprocessierups. Contact met beestjes veroorzaakt klachten zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Ook dieren kunnen klachten krijgen. Vooral in de maanden mei en juni zitten de harige rupsen in veel eikenbomen. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Raak deze niet aan! Echter, ook zonder direct contact met de rups kunt u klachten krijgen.

Tips m.b.t. eikenprocessierups

Zorg bij een bezoek aan een (natuur)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen. Als u toch in contact bent gekomen met de brandharen, ga dan niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. De klachten verdwijnen normaal gesproken binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact met GGD Groningen, afdeling Medische Milieukunde telefoonnummer 050 - 367 4000. Of kijk op de website van de GGD of van het RIVM.