Boogschieten bij True Flight in Muntendam (foto's)

MUNTENDAM - , MENTERWOLDE - Handboogclub True Flight oefent sinds 2005 in de Ruitershorn in Muntendam.

Gezien de geschiedenis van de club (begonnen in Hoogezand, verhuisd naar Sappemeer, toen naar Scheemda) wekt het geen verbazing dat de leden uit heel Groningen afkomstig zijn.

Boogschieten bij True Flight

Elke maandagavond wordt er geoefend in de Ruitershorn. Een net scheidt de schutters van de volleybalsters die in dezelfde hal aan het oefenen zijn. “Nee, dat is niet gevaarlijk,” lacht Johan de Groot. “De doelpakken staan in een andere richting en er mag alleen worden geschoten als de lamp brandt en de toeter heeft geklonken. Dat is meteen het teken voor omstanders om niet door het veld te lopen. We hebben veiligheid hoog in het vaandel staan. Daarom mag er bij ons ook niet geschoten worden met kruisbogen. Wel met barebows, longbows, compounds, recurves en de ruiterboog.”

Leden van alle leeftijden

True flight telt momenteel 59 leden van alle leeftijden. Een moeder die haar zoon ‘op handboogschieten’ deed, werd na een paar weken zelf ook lid. Evenals haar vader! “Het mooie van de sport is dat leeftijd en sekse er niet toe doen,” vertelt secretaris André van Vuuren. “Iedereen schiet tegen mekaar. Handboogschieten is een concentratiesport. Conditie is niet zo belangrijk, al helpt het als je stevige schouderspieren hebt. Wie hier komt schieten, kan de eerste paar keer gebruik maken van een van de verenigingsbogen. Wil je lid worden, dan kun je beter een eigen boog aanschaffen. Daarvoor moet je naar een gespecialiseerde handboogwinkel, want elk mens is verschillend. Nog los van het gewicht van de boog heeft ieder z’n eigen trekkracht en -lengte. Ook de soort pijlen verschilt van persoon tot persoon.”

"Doe mij maar een barebow"

Enkele leden van True Flight schieten met een houten barebow, die in tegenstelling tot de moderne stalen bogen geen hulpmiddelen als stabilatoren of vizier heeft. “Het is boogschieten in z’n pure, oorspronkelijke vorm,” aldus Henk Willink. “Toen ik voor het eerst met een houten boog schoot, was ik verkocht. Ik maak nu ook mijn eigen pijlen. Schieten doe ik puur op gevoel. Ik kom hier soms na een drukke dag met een vol hoofd. Als ik dan een uur heb geschoten, ben ik helemaal leeg en ontspannen.”

Binnen en buiten schieten

Inmiddels heeft True Flight 14 schietbanen. “In de Ruitershorn kan worden geschoten op afstanden van 18, 25 en 30 meter,” vertelt Van Vuuren. “In de zomer schieten we op de ijsbaan bij de Singelweg. Daar kunnen we tot 50 meter schieten.”

Schieten bij True Flight

Wie belangstelling heeft voor de sport, kan op maandagavond van 19.00 tot 22.00 uur terecht in de Ruitershorn. André: “Er lopen altijd een paar zeer ervaren schutters rond die beginners kunnen adviseren. De sfeer is gemoedelijk. Als aspirant-lid mag je vier weken schieten met ons materiaal. Daarna is het de bedoeling dat je lid wordt (of niet) en je eigen spullen aanschaft. Volwassenen betalen € 85,- per jaar, kinderen tot 16 jaar € 42,50. True Flight is een financieel gezonde vereniging. We doen en financieren alles zelf en krijgen geen subsidie. Wel houden we momenteel ons hart vast vanwege de plannen om de Ruitershorn te sluiten. We hebben zoveel geïnvesteerd in deze plek… Hopelijk loopt het allemaal los en kunnen we hier nog jaren blijven.” www.trueflight.nl