Run van Gieten | 'We hopen weer op minimaal 1000 deelnemers'

Hoogezand-Sappermeer - Het aftellen is begonnen voor de bestuursleden van de Run van Gieten en de vele, vele tientallen vrijwilligers. Op zaterdag 16 mei vindt de negende editie van het sportfestijn plaats.

Door Paul Abrahams

Fred Snoep is vanaf het eerste uur voorzitter van het organisatiecomité. "Een super trotse voorzitter", benadrukt de gemeentesecretaris van Aa en Hunze. "Na de succesvolle try-out in 2007 met ruim 400 hardlopers is in de afgelopen jaren met elkaar een stevig fundament gelegd voor een prachtig evenement. Het aantal deelnemers en het aantal onderdelen is alleen maar toegenomen. De laatste 5 jaar staan telkens meer dan 1000 namen op de startlijst. En dan heb je het over peuters die 500 meter rennen tot ultrarunners uit binnen- en buitenland die 50 kilometer voor hun rekening nemen. En we zijn heel erg blij met de prima samenwerking met de Stichting Wielerpromotion Oostermoer, TFC Gieten en MTB de Hondsrug."

Aa en Hunze

De Run van Gieten is in de loop der tijd diep verankerd in de gemeente Aa en Hunze en wijde regio. "We bieden werkelijk voor ieder wat wils. Verschillende jeugdlopen met afstanden van 500 meter tot 2400 meter, het scholenkampioenschap van de gemeente Aa en Hunze, wedstrijden over vijf en tien kilometer - onderdeel van het loopcircuit Rabocup Assen Noord-Drenthe -, het Open Noordelijk kampioenschap 25 kilometer voor atleten die eens een keer verder willen rennen dan een halve marathon, de internationale ultraRun van Gieten 50 kilometer - de enige ultrarun in de provincie Drenthe - en niet te vergeten ... de wedstrijden voor handbikers en lopers met een verstandelijke beperking. Ik kan zo één, twee, drie niet een wedstrijd in het noorden noemen waar zo veel keuze is."

Warm bad

"De Run van Gieten voelt als een warm bad voor de meeste deelnemers", vervolgt Snoep. "Dat komt ook door de combinatie van jeugd en volwassenen en de gezellige sfeer. Ik heb veel respect voor de prestaties van de atleten die meedoen aan bijvoorbeeld de 25 en de 50 kilometer, maar ik krijg ook kippenvel als ik al die honderden kinderen zie rennen. Enthousiast aangemoedigd door ouders, opa's en oma's en andere familieleden. Zolang het financieel mogelijk is, mogen de kinderen - en de lopers met een verstandelijke beperking - gratis meedoen. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst."

Startnummer met voornaam

Kinderen die voor 1 mei worden aangemeld, doen mee met een startnummer met voornaam. "Veel jongens en meisjes worden ingeschreven via de scholen. Zo niet, dan is het mogelijk om zelf aan te melden via de website van de Run van Gieten. De startnummers kunnen zaterdagmiddag 16 mei worden afgehaald in de molenzaal van Hotel Braams." De voorinschrijving voor de Run van Gieten is inmiddels van start gegaan. Kijk voor meer informatie op www.runvangieten.nl