Vrijwilliger in beeld: Henk Dijkhuis

Sappemeer - Vrijwilligerswerk is heel divers. Wie zijn die mensen die vrijwilligerswerk doen? Elke maand richten we de schijnwerpers op het vrijwilligerswerk in Hoogezand-Sappemeer. Ditmaal met: Henk Dijkhuis.

Door Marc Jansen

De 62-jarige Henk Dijkhuis is vrijwilliger bij kledingbank Maxima. 8 Maanden per jaar (Maxima is in januari, februari, juli en augustus gesloten) is hij zeker 2,5 maar vaker 3 dagen per week in de 'winkel zonder kassa' aan de Molenraai in Sappemeer te vinden. "Al vanaf de eerste collectie in 2012", zegt de energieke Dijkhuis. "Ik heb altijd eigen bedrijven, kapsalons, gehad. Na een faillissement heb ik even zonder werk gezeten, waarna ik aan de slag ben gegaan bij Golfclub Duurswold. Toen het daar ophield en ik opnieuw zonder werk kwam te zitten, werd ik door een bekende van ons op een nieuw project in Sappemeer gewezen: kledingbank Maxima. Ik heb vervolgens een bestuursvergadering bezocht. Daarin werd gevraagd of ik bedrijfsleider wilde worden. Als vrijwilliger, inderdaad. En ik heb 'ja' gezegd. Met de restrictie dat ik zou vertrekken, wanneer ik iets anders zou kunnen vinden."

Wennen

In het begin was het wennen, bekent de inwoner van Harkstede. "Het was aanvankelijk allemaal wat minder serieus dan ik in het bedrijfsleven gewend was. Maar in de loop der jaren zijn we steeds professioneler geworden. Al ben ik hier, dat moet ik toegeven, wel iets gemakkelijker dan ik in mijn bedrijven was. Als er een bus met kleding staat te wachten, en we zijn er nog niet aan toe die uit te laden, gaan we niet stressen. Die bus staat er morgen ook nog wel. Maar nog steeds geldt: vrijwillig is niet vrijblijvend." Inmiddels draait alles als een tierelier, vindt Dijkhuis. "Iedereen weet precies wat te doen. En iedereen doet ook waarin hij of zij goed is. Ik durf nu rustig een middagje weg te gaan… Niet dat ik het doe, maar de organisatie zal er niet onder lijden."

Opbouwfase

Eigenlijk, stelt Dijkhuis, is zijn werk klaar. "Ik vind het fantastisch iets op te bouwen, een organisatie neer te zetten. Hoewel er altijd verbeterpunten zijn, zijn we die fase hier al lang voorbij. Het lijkt me dan ook wel iets betrokken te worden bij de nieuw op te zetten kledingbanken in Groningen en Delfzijl. Zoals ik ook bij Maxima in Winschoten een paar dagen geholpen heb. Al denk ik voor Groningen en Delfzijl eerder aan een paar maanden twee dagen in de week helpen." Grijnzend: "Maar het bestuur is het nog niet met me eens."

Blije mensen

Hij wil overigens niet de indruk wekken het niet meer naar zijn zin te hebben bij Maxima in Sappemeer. Integendeel: "Ik geniet nog elke dag dat ik hier ben. Vooral van de dankbaarheid van de mensen 'aan de andere kant van de balie'. Als ik de hele dag mensen blij de winkel zie verlaten, heb ik een geweldige dag gehad!" Ook vrijwilligerswerk doen? Neem contact op met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Kwartier Zorg & Welzijn: 0598-364900. Of kijk op: www.vrijwilligersgroningen.nl.