Obs De Schakel in Hoogezand in actie voor Wereldfoundation

Hoogezand - Op openbare basisschool De Schakel zitten kinderen uit verschillende culturen. De school is een afspiegeling van de maatschappij, waarin de kinderen van jongs af aan leren om respectvol met elkaar om te gaan. Het motto van de school is: 'Wij waarderen de diversiteit en benadrukken dat wat ons bindt'. 

Door Sabine Blaauwgeers

Het is belangrijk, dat de school een ontmoetingsplaats is voor kinderen met verschillende opvattingen en achtergronden. Het waarderen van elkaars cultuur voegt iets toe aan het lesgeven. Een streven van OBS De Schakel is om kinderen in aanraking te laten komen met wat zich in de wereld afspeelt. Naast kennisoverdracht nemen opvoeden, sociale, culturele en creatieve vaardigheden een centrale plaats in. Kinderen bewust maken dat we samen in een multiculturele maatschappijleven. In Bangladesh is het onderwijs en de ontwikkelingshulp redelijk goed geregeld, maar de leefomstandigheden zoals een dak boven je hoofd is niet goed georganiseerd. Het is belangrijk om de kinderen bewust te maken van deze randvoorwaarde.

De Tijdmachine

In de themamaand 'De Tijdmachine' worden de ideeën van de kinderen verwerkt, die bestemd zijn voor de verkoop in winkelcentrum De Hooge Meeren in Hoogezand. Elke klas heeft een kartonnen speelhuis gekregen om te versieren. Van deze huizen worden met behulp van 'de tijdmachine' huizen uit een andere tijd gemaakt, bijvoorbeeld met trapgevels of klokgevels.

Ik... voor een Huis

Deze huizen worden tijdens de tentoonstelling aan het eind van de themamaand geveild. De opbrengst is bestemd voor het project in Bangladesh,  'Ik... voor een Huis'. De overige activiteiten die door de kinderen worden uitgevoerd zijn; een lege flessenactie, autowassen, knutselideeën en lekkere hapjes verkopen. De kinderen hebben een spaarhuisje ontvangen, waar ze hun persoonlijk verdiende geld in kunnen bewaren om het project tot een succes te maken.De kinderen gaan attributen, voorwerpen en producten, die een raakvlak hebben met het project verkopen tijdens de koopzondag op 26 april in winkelcentrum De Hooge Meeren.

Hoogezand got’s Talent

Tijdens deze dag vindt ook Hoogezand got’s talent plaats. Alle deelnemende scholen mogen meedoen. Daarnaast willen we kinderen uit Hoogezand en omstreken ook de gelegenheid geven om in aanmerking te komen om mee mee te doen. Wat moet je doen? Maak een filmpje en deel deze op de Facebook-pagina facebook.com/hoogezandgottalent en zorg voor zoveel mogelijk likes. De makers van de 2 filmpjes met de meeste likes mogen meedoen aan Hoogezand got’s talent. Daarnaast wordt er 1 extra filmpje door een vakkundige jury geselecteerd. De maker van dat filmpje mag ook meedoen. Sabine Blaauwgeers is projectmedewerker scholen en bedrijven bij Wereldfoundation. www.wereldfoundation.nl www.fietsvooreenhuis.nl