Gedeputeerde bezoekt Zernike Junior College in Zuidlaren

Zuidlaren - Het Zernike Junior College in Zuidlaren heeft vrijdag gedeputeerde Henk van de Boer van de provincie Drenthe op bezoek gehad.

Van de Boer, die onder andere energie en milieu in zijn portefeuille heeft, wilde wel eens zien hoe de leerlingen bezig zijn met energiebesparing en wat zij leren van de deelname aan Energy Challenges Drenthe.

Energy Challenges

De Energy Challenges is een project dat onder andere op 28 scholen in Drenthe draait en als doel heeft om kinderen kennis te laten maken met energie. De kinderen zijn tussen de 10 en 16 jaar oud en worden gedurende het project aangeduid als 'Energizers'. De Energy Challenges is een wedstrijd tussen scholen waarin de Energizers een eigen campagne vormgeven om energie te besparen op hun school en hun omgeving bewust te maken van energie verbruik. Samen met een technisch team wordt de school onder de loep genomen om erachter te komen waardoor de meeste energie verbruikt wordt en hoe hierop bespaard kan worden. De Energizers kunnen het energieverbruik nauwkeurig volgen via een app die gekoppeld is aan een slimme meter.

Zernike Junior College

Van de Boer bezocht eerst de Mariaschool in Eelde‐Paterswolde, net als het Zernike Junior College deelnemer aan Energy Challenges Drenthe. Vervolgens begaf hij zich naar het Zernike Junior College in Zuidlaren, waar hij werd ontvangen door de coaches van het Energy Challenges-team en de directeur van de school. Trots vertelden de coaches Peter ter Braak en Paul de Vries dat 'energie’ op vak is op het Zernike Junior College, dat al voor de derde keer meedoet aan de Energy Challenges.

Zenergy

Het team dat dit jaar meedoet heet Zenergy en bestaat uit derdejaars atheneum plus-leerlingen. De Energizers gaven een presentatie over de Energy Challenges aan een groep eerstejaars leerlingen en Henk van de Boer. Zij lieten de eersteklassers bovendien nadenken over een pakkende slogan voor het team. Een paar meiden uit de 1e klas kwamen met: ‘We hebben veel plezier van de Energy Challenges hier!’. Daarnaast toonden de derdeklassers zich erg enthousiast over hun bezoek aan Attero te Wijster. Hier hebben ze veel nieuwe dingen geleerd over afvalverwerking, recyclen en het energie opwekken uit afval. Van de Boer gaf aan het goed vinden te zien hoe de leerlingen bezig zijn met het besparen van energie en het creëren van bewustzijn in hun omgeving. Hij vindt het ook erg knap dat de leerlingen van beide scholen het programma zelf bedacht en uitgevoerd hebben.

Campagne

De Energy Challenges Drenthe 2014‐2015 lopen nog tot 12 juni. Op deze datum wordt bekendgemaakt welke school de Energy Challenges van Drenthe gewonnen heeft. Tot die tijd zijn de teams van alle 28 scholen druk bezig met hun campagne. Meer informatie: www.energychallenges.nl