Leerlingen Aletta Jacobs College in Nationaal Waterschapsdebat

Hoogezand - Leerlingen van klas havo 3b van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand hebben namens waterschap Hunze en Aa's meegedaan aan het Nationaal Jeugdwaterschapsdebat.

Dit debat vond woensdag plaats in het Angora Theater in Lelystad. De klas van het Aletta Jacobs College vertegenwoordigde Hunze en Aa's omdat ze in oktober de regionale voorronde won. Ter voorbereiding op het debat kregen de leerlingen op school een training van het Nederlands Debat Instituut.

Watergerelateerde stellingen

De 16 geselecteerde klassen van middelbare scholen uit heel Nederland debatteerden over watergerelateerde stellingen. Stellingen die door het Nationaal Jeugdwaterschapsbestuur waren bedacht. De AJC-leerlingen gingen in de voorronde de strijd aan met leerlingen uit Bilthoven en Enschede. Eerst moesten ze de jury overtuigen van de noodzaak van het blijven bestrijden van muskusratten, daarna moesten ze de hengelsport verdedigen. Een jury, bestaande uit 3 jeugdbestuurders, verdeelde de punten. AJC-leerling Mara Min uit vwo 3, was als jeugdbestuurder van waterschap Hunze en Aa’s een van de juryleden in een andere voorronde.

Hecht team

De leerlingen van h3b debatteerden als een hecht team, dat elkaar steunde en aanvulde wanneer dat moest. Zonder papieren of spiekbriefjes werden goede argumenten ingebracht. De jury wees echter de school uit Bilthoven aan als winnaar; met 1453 punten belandde het team van Aletta op een tweede plaats in de voorronde. CSG Dingstede uit Meppel werd de uiteindelijke winnaar van het landelijk debattoernooi.