Native speaker in de klas op dr. Aletta Jacobs College

Hoogezand - De bovenbouw van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand had donderdag een speciale gast: Ben Monksummers uit het Engelse Dorset.

Monksummers was hiervoor uitgenodigd door de sectie Engels van het AJC. Een paar keer per jaar worden studenten uit Amerika of Engeland uitgenodigd om in de lessen te komen spreken. Het bezoek van deze sprekers is in meerdere opzichten interessant voor de leerlingen, stelt de sectie Engels: het informeert de leerlingen over de verschillen tussen onze en de Engelse cultuur, houdt hen een spiegel voor hoe buitenlanders ons land ervaren, en ze horen een 'native speaker' en kunnen zo hun kennis van de taal toetsen.

Ben Monksummers

Ben Monksummers is afgestudeerd advocaat en is naar ons land gekomen om zich te specialiseren in Europees recht, Energie en Klimaatverandering. Groningen is in dat opzicht zo ongeveer het centrum van de wereld. Bovendien is de studie hier ruim € 10.000goedkoper dan in Engeland. Ben, die inmiddels 6 maanden in Groningen woont, kwam de leerlingen vertellen over zijn geboortestreek, een landelijk gebied in Engeland met hier en daar een stad. Hij is daar in zijn vrije tijd lid van de vrijwillige hulpdienst. Omdat het gebied zo uitgestrekt is, kan een ambulance of brandweer vaak niet zo snel ter plekke zijn, vertelde hij. Ben en andere vrijwilligers proberen patiënten of verkeersslachtoffers de eerste hulp te verschaffen (lees: in leven te houden) tot de ambulance arriveert. In het ergste geval kan dat wel 2 uur duren.

Nationaal kampioen

Als sport doet Ben aan paardrijden en aan geweer schieten. In die laatste sport is hij nationaal kampioen van Engeland en streeft hij naar een plek in de Olympische selectie voor Tokio.

Verschillen

Belangrijke verschillen tussen Engeland en Nederland die hem zijn opgevallen zijn dat de Nederlanders zeer 'laid back' (ontspannen) en ook erg vriendelijk zijn. Het onderwijssysteem is anders in die zin, dat wij leerlingen eerder laten kiezen en de meeste Nederlandse studenten na hun bachelor doorgaan voor een master. In Engeland is het gebruikelijk dat een bachelor eindstation is.

Beter bier, vreemd kaas

Ons bier is veel beter dan in het thuisland, maar onze kaas is vreemd ('a litle rubbery') vergeleken met de kruimelige Engelse cheddar, meent Monksummers, die onze bacon veel te dun vindt. Ook cider mist hij hier; boerenkool kon hij wel weer waarderen. Het leven in Nederland is iets goedkoper dan in Engeland en de wegen zijn hier veel beter onderhouden. Ook refereerde Monksummers nog aan het feit dat wij Nederlanders vorig jaar de Engelsen moesten helpen met de overstromingen, door het water terug te pompen in de rivierbeddingen. De Engelse regering is tegen het uitdiepen van rivierbeddingen omdat dat schade aan het rivierleven oplevert; helaas blijkt een overstroming zoals regelmatig gebeurt een veel grotere schade te veroorzaken. De leerlingen waren erg positief over Bens presentatie en ook Ben was tevreden over zijn onderwijsdag. Bovendien toonde hij zich zeer onder de indruk van de kennis die Nederlandse leerlingen hebben van zijn moedertaal.