Wethouder Peter Verschuren schrijft boek over voedselbanken

Hoogezand - Peter Verschuren, schrijver en SP-wethouder in Hoogezand-Sappemeer, heeft een boek geschreven over voedselbanken. Dit boek, 'Genadebrood', wordt woensdag 25 februari gepresenteerd.

Het eerste exemplaar is voor de oprichters van de eerste voedselbank in Nederland, die van Rotterdam: Clara en Sjaak Sies.

Voedselbank

Op veel plekken in Nederland is de afgelopen jaren een voedselbank ontstaan. Inmiddels is er in vrijwel heel Nederland wel een te vinden. Hoe blij moeten we daarmee zijn? Is een voedselbank een mooie voorziening voor mensen die het niet zo breed hebben? Of een stimulans voor de overheid om de ondersteuning van mensen aan de onderkant van de samenleving verder in te perken?

Wethouder Peter Verschuren

Wethouder Peter Verschuren vroeg het zich af. Hij werkte een tijd als vrijwilliger bij de voedselbank en interviewde tal van betrokkenen, onder wie de oprichters van de eerste voedselbank in Rotterdam, vrijwilligers, klanten, staatssecretaris Jetta Klijnsma en ambassadeur René Froger. 'Genadebrood' bevat daarnaast visies uit de politieke, activistische en kerkelijke hoek en berichten over lokale, landelijke en internationale ontwikkelingen. Zo brengt Verschuren een genuanceerd beeld van de voedselbank. Een definitief oordeel kan ook hij niet vellen. Of zoals hij zelf eindigt: "De worsteling blijft."

Breed overzicht van voor- en nadelen

'Genadebrood' is het eerste boek met een breed overzicht van voor- en nadelen van de voedselbank en schetst de geschiedenis van de opkomst van de voedselbanken in Nederland. Ook bevat het boek een fotoreportage over de dagelijkse gang van zaken binnen een voedselbank. Peter Verschuren (1955) werkte in de hoogtijdagen van de verzorgingsstaat bij de sociale dienst en volgde ook in zijn latere loopbaan als tekstschrijver, gemeenteraadslid en wethouder de ontwikkelingen in de armoedebestrijding op de voet. Peter Verschuren: 'Genadebrood. De onstuitbare opmars van de voedselbank'; ISBN 97890 5452 2973; 140 pagina’s; geïllustreerd; € 13,90; vanaf 25 februari 2015 overal in Nederland in de boekwinkel. Zie ook www.uitgeverijpassage.nl.