Groninger vlag 65 jaar

Hoogezand - De Groninger vlag is vandaag 65 jaar. 

De vlag van Groningen werd op 17 februari 1950 vastgesteld door Gedeputeerde Staten van de provincie. Ze toont een groen kruis op een wit kruis, met 2 rode en 2 blauwe hoeken. De kleuren zijn afkomstig van de vlaggen van de 2 historische delen van de provincie Groningen: de stad Groningen en de Ommeland.

Jan Tuin

Het ontwerp voor de huidige vlag werd gemaakt door Jan Tuin, toen lid van Gedeputeerde Staten van de provincie en later burgemeester van de stad Groningen. Nadat de provinciale bestuurders het niet eens konden worden over een nieuw ontwerp bood hij aan een nieuw ontwerp te maken wat vervolgens enthousiast werd ontvangen. De huidige vlag werd aangenomen op 17 februari 1950, met een besluit dat zes dagen later in werking zou treden.en.

Ommelanden en stad Groningen

De vlag is gebaseerd op het wapen van de Ommelanden en de vlag stad Groningen. De kleuren van de stad zijn wit en groen; die van de Ommelanden rood, wit en blauw. De drie blauwe banen in de vlag van de Ommelanden verwijzen naar de historische drie Ommelanden, die van oorsprong Fries zijn. Bron: Wikipedia