Creativiteit een must op door brand getroffen Jenplanschool 't Vlot

Hoogezand - "Het is zo jammer. Zo zinloos. En het geeft zo veel extra werk." Aan het woord is Cees-Jan Giskes, directeur van Jenaplanschool 't Vlot in Hoogezand. Deze school werd op oudejaarsavond getroffen door een brand.

Door Marc Jansen

De brand legde het lokaal van groep 5 / 6, ofwel 't Koraal, van de school in de as. Dientengevolge is dit lokaal voorlopig niet bruikbaar. "We hebben flinke brand-, rook- en roetschade", stelt directeur Cees-Jan Giskes. "En we hebben zeker vier A-tjes aan lijsten van kapotte materialen. Variërend van gummetjes en potloden tot computers, en van landkaarten tot digiborden. De vissen hebben het gelukkig wel overleefd."

Nieuw lokaal ingericht

Door de brand hadden de leerlingen van 't Vlot een dagje langer vakantie. Niet alleen moest in slechts enkele dagen worden schoongemaakt, ook moest een nieuw lokaal ingericht worden. Toch zijn scholieren in zo'n situatie eerder verdrietig dan blij, weet Giskes. "Al hun werkjes, werkstukken en andere persoonlijke spullen zijn weg..." Dit treft volgens Giskes ook de docent van groep 5/ 6. "Die docent kan niet meer zien waar zijn leerlingen gebleven zijn." "Die docent moet de komende tijd bovendien heel creatief zijn. Omdat 'ie het zonder zijn vertrouwde materialen moet stellen en zoveel mogelijk vervangende materialen bij elkaar dient te schrapen."

Oorzaak

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. "We hebben aangifte gedaan. De zaak ligt nu bij de politie", zegt Giskes. "Overigens vond men het na de brand ook nog nodig een raam of 11 in te gooien…"

Aantrekkingskracht

't Vlot was niet de enige school die tijdens oud en nieuw vlam vatte. Zijn scholen zo kwetsbaar? "Dat weet ik niet", antwoordt Giskes eerlijk. "Wat ik wel weet, is dat scholen onbemand zijn. En dat ze vaak aan een pleintje of speelgelegenheid grenzen. Kennelijk heeft dat aantrekkingskracht…" De schooldirecteur maakt overigens geenszins een aangeslagen indruk. "Dit is zo ontzettend zinloos. Dat zeker. Maar we hebben er niets aan bij de pakken neer te zitten. We hebben 2014 slecht afgesloten, maar we beginnen het nieuwe jaar 2015 met een schone school!"