Schokkend Groningen: iedereen voorgelogen maar niemand stapt op

Groningen - "Eindelijk is er door een gerenommeerde partij gezegd wat we allemaal wel wisten. Dat steekt ons een hart onder de riem," zegt Pi van Weert van Schokkend Groningen, de actiegroep van gedupeerden door de aardgasbevingen.

"Al die partijen die in het rapport genoemd worden staan onder regie van Den Haag. Het is een goedbetaalde club mensen die speelt met de veiligheid van de bewoners van ons gebied. Nu het rapport zo duidelijk is, zullen ze gaan rechtpraten wat krom is."

Schadeclaims

Van Weert verwacht dat het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de aardgasbevingen grote juridische gevolgen gaat hebben. Van Weert: "Daar gaan veel schadeclaims achter weg komen. Ze wisten het allemaal al lang. Het gaat niet alleen om materiele schade maar ook om psychische schade. Maar materieel: in 2007 heb ik een huis verkocht met veel aardbevingsschade. Die was toen niet te verhalen en dat heeft me veel geld gekost. Met dit rapport in de hand weet ik dat we toen om de tuin zijn geleid. "

Schande

Van Weert spreekt schande van de betrokkenen. "Neem TNO. Die staan nog steeds arm in arm met de NAM  dingen te verkondigen die pertinent onwaar zijn. Schande! Het Staatstoezicht op de mijnen heeft de laatste jaren wel goed werk verricht, maar daarvoor... En nu waren ze eindelijk goed bezig, wordt de man die daar voor verantwoordelijk was met vervroegd pensioen gestuurd, De Jong. Hij is vervangen door iemand van de NAM." Daarin vermoedt Van Weert een regierol van Den Haag. Van Weert: "Wat we ook zeiden, we kregen nooit gelijk. Nu is er eindelijk eens een club die niet onder regie staat van Den Haag, die onafhankelijk is. Die veiligheidsraad laat zich niet aansturen."

Niemand stapt op

Wat zijn de consequenties?  Van Weert: "Twintig jaar geleden zou een heel kabinet zijn gevallen over een kwestie als deze. De veiligheid van een grote groep burgers is bewust op het spel gezet hebben en de risico'szijn  verzwegen. Maar dat was toen. Dit alles was bekend vanaf '93.Van die afgelopen twintig jaar heeft Rutte zeker de helft in de regering gezeten, maar ik verwacht niet dat hij er één consequentie aan zal verbinden. En Henk Kamp ook niet. Hij heeft iedereen voorgelogen maar ...ik verwacht dat het gewoon zal doorgaan zoals het ging. Den Haag wijst naar de NAM, en de NAM naar den Haag, en ze gaan gewoon door zoals het ging, en niemand stapt op."