Jaap Lourens: 'De tuinvereniging gaat kapot op deze manier'

Hoogezand - Jaap Lourens is er klaar mee. De Hoogezandster diende maandag een aanklacht in wegens smaadschrift door Jan Bos, voorzitter Vereniging Tuinrecreatie Hoogezand-Sappemeer.

Door Herman Sandman

Aanleiding is de vijf pagina's tellende brief die Bos liet bezorgen bij de circa zestig leden tellende vereniging van het complex aan de Kalkwijk. Lourens zou opruiend gedrag vertonen, mensen te veel laten betalen voor een pomp en de sfeer op het complex verzieken. Uit frustratie omdat hij ook voorzitter had willen worden. Daarmee wordt de situatie omgedraaid, aldus Lourens. Bos is degene die een verdeel- en heersbewind voert over de tuinvereniging. De brief werd bezorgd op de vooravond van een door veertien leden, waaronder Lourens, aangevraagde buitengewone ledenvergadering. Daar zou het gedrag van de voorzitter besproken worden. Tijdens die bijeenkomst stond Lourens echter zo goed als alleen: “Sommige ondertekenaars kwamen niet, anderen krabbelden terug. Bang gemaakt, omgepraat? Slechts twee tuinders namen het voor mij op, aldus Lourens. Er waren op die vergadering mensen die ik nog nooit had gezien.”

Voorzitter

Lourens was eerder voorzitter en had al een tuin voordat de vereniging 25 jaar geleden werd opgericht. In eerste instantie konden hij en Bos prima overweg. Dat het misging is pure jaloezie. De voorzitter vertoont daarnaast, aldus Lourens, laakbaar gedrag: “Hij rijdt als een idioot op de toegangsweg, is daar meerdere keren op aangesproken, maar zegt dat ie als persfotograaf niet anders kan. Er is bijna een fietser door hem aangereden. Die mevrouw was helemaal ontdaan. Bos schoffeerde dezelfde mevrouw als weduwe van een overleden tuinder, dat zij maar eens moest ophouden met haar klaagzang. Tevens vond Bos dat de kas van een tuinder die door hem van het complex was weggejaagd aan hem behoorde vanwege gelden die Bos nog tegoed zou hebben. De tuin werd vervolgens door Bos op naam van zijn vrouw gezet, terwijl volgens de statuten de echtgenote of partner geen tuin op naam mag hebben. Anderen worden ook gedreigd met afzetting. De familie Bos drijft er gewoon handel. In de statuten en huishoudelijk reglement van de vereniging staat dat het niet mag, maar volgens een van de tuinders komen er soms wel dertig klanten per week.”

Open Dag

Ook op de open dag op 25 augustus van dit jaar, bij het 25-jarig bestaan, ging het mis. Lourens was door een andere tuinder gevraagd pamfletten te maken om bezoekers te attenderen dat er ook achter op het complex wat te doen was: “Er stond halverwege een tent ter hoogte van de drie tuinen van Bos, dus het leek net of het daar stopte. De op verzoek gemaakte pamfletten waren buiten het complex aan de bomen bevestigd, maar door een van de bestuursleden weggehaald. Er mocht van het bestuur geen reclame gemaakt worden. Ook zou Lourens zijn tuin gebarricadeerd hebben op de open dag, maar niets was minder waar. Zijn 10-tallen bezoekers op zijn tuin geweest. Bos en de zijnen zijn echter jaloers dat de planten bij ons groter waren en goedkoper. Een bezoekster zei: als ik dat geweten had dan had ik geen planten bij Bos gekocht."

Pomp

"Een oudere tuinder die ermee stopte vroeg of ik een pomp voor hem wilde verkopen. Ik dacht dat ie nog wel 100 euro waard was. Een vrouwelijk stel had belangstelling en de koop was rond. Tot er veertien dagen later een telefoontje kwam. Ze hoefden hem niet meer. Jan Bos had gezegd dat 50 euro genoeg was. Waar bemoeide hij zich mee? Ik was de pomp vervolgens zo kwijt voor 75 euro. Vervolgens wordt er door Bos ter vergadering verteld dat ik maar 50 euro aan de eigenaar zou hebben afgedragen, terwijl ik echt de ontvangen 75 euro heb afgedragen.”

Leugens

Maar in plaats dat Bos wordt gecorrigeerd, krijgt Lourens in de brief van alles voor de voeten geworpen. Met volgens hem allemaal leugens en verdraaiingen met in de laatste alinea de mededeling dat hij voor 31 december 2013 16.00 uur zijn spullen moeten pakken: “Ik kan nog geen tuinboon van een aardappel onderscheiden”, zegt Lourens schertsend, “maar voor mijn vrouw is het tuinieren haar lust en haar leven maar ook zij mag na 31 december niet meer op het complex komen. We hadden een mooie en gezellige groep, maar het plezier is voor meerdere mensen gewoon weg. Er zijn er meer die er zo over denken en die hebben inmiddels hun tuin opgezegd. Maar zo ben ik niet. Ik kan niet tegen onrecht. De vereniging gaat kapot zo.” Klik hier voor de reactie van Jan Bos.