Zevende stek voor judoka Geert Vos in Abu Dhabi

Abu Dhabi - Geert Vos uit Sappemeer is vrijdag in Abu Dhabi zevende geworden op de 5th World Veterans Judo Championships, de wereldkampioenschappen judo voor veteranen.

Vos' eerste tegenstander in de klasse tot 66 kilogram, in de categorie 45 tot en met 49 jaar, was de Fransman Nezry. Spannend zou het niet worden. Nezry kreeg Hansoku-make – straf voor een zeer ernstige overtreding - voor het grijpen naar Vos' benen, sinds vijf jaar verboden.

Sterke Rus Zhinzhin

Vervolgens moest Vos het tegen de sterke Rus Zhinzhin opnemen. Toen hij de Rus met een O UchiGari (een binnenwaartse beenworp) in de verdediging drukte, leek hij de wedstrijd te kunnen winnen. De Rus probeerde namelijk Vos been te pakken, en leek het ook even echt te omvatten. Reden voor de arbitrage de wedstrijd stop te zetten en de jury om een oordeel te vragen. Zij besloot noch tot Shido (waarschuwing) noch tot diskwalificatie (Hansoku-make) over te gaan. Waarna Zhinzhin, na het hervatten van de wedstrijd, erin slaagde Vos op zijn rug te krijgen en met een houdgreep de strijd te beslechten.

Twee keer Wazaari

In de volgende ronde had Vos een vrijstelling, om het daarna tegen de Rus Glyvuk op te nemen. Zonder succes. Glyvuk won met twee keer Wazaari. De eerste met ippon seoinage (schouderworp) op twee knieën, de tweede met YokoTomoeNage (zijwaarts ingezette offerworp). Dit verlies betekende einde toernooi voor de BVHS'er, die hiermee op de zevende plaats eindigde en vijf topjudoka's achter zich liet.