Gaas Wadoen: Kunstige kadootjes

Hoogezand - Ik heb u al verteld van mijn decemberkriebels en Sinterklaas hoort daar natuurlijk helemaal bij.

De laatste weken ben ik druk in de weer met het maken en verstoppen van pakjes en surprises. Heerlijk, ik hou van dat geheimzinnige gedoe en de spanning! Nog één nachtje slapen! Wat zou ik krijgen? Als kleuter geloofde ik niet zo in Sinterklaas. Sterker nog; ik vond die rode puntmuts maar een vreemde snuiter. En zo’n gekke cape met alleen een rare onderjurk eronder, vond ik helemaal niet hip. Ja, ik was nogal een kritisch hoekandat-kind en slikte niet alles voor zoete koek. Toen de Sint mij wijsmaakte dat ie helemaal in Spanje had gehoord dat ik al mee kon helpen met de afwas en ik daarop reageerde met ‘daar geloof ik helemaal geen klap van’, vond de Goedheiligman mij ook een stuk minder lief.

Sinterklaas-gek

Maar nu ben ik al weer jaren Sinterklaas-gek. Ieder jaar knutsel ik de meest ingewikkelde surprises in elkaar waar de kadootjes nauwelijks uit te peuteren zijn of ik verstop de pakjes zo goed dat we ze soms pas in maart terugvinden. En natuurlijk ben ik bloednieuwsgierig wat ik zelf krijg. Eerlijk gezegd struin ik het hele huis door op zoek naar grote kadoos met mijn naam er op. Meestal is dat niet zo moeilijk. Je trekt bij ons een kastdeur open en een strijkplank verkleed in sinterklaaspapier valt je spontaan in de armen of er klettert een vrolijk verpakte emmer van een plank, maar tot gistermiddag heb ik niets kunnen vinden. Ik maakte me even zorgen totdat ik twee kleine platte pakjes in de meterkast zag liggen. Ik kan het niet laten... even koekeloeren... In het pakje met mijn naam zit een 1/5 staatslot en in die van George een hele bijzondere bon ter waarde van maar liefst € 45,00! 'De Nationale Kunstlesbon, in heel Nederland in te wisselen is voor bijvoorbeeld bladmuziek, kunstenaarsbenodigdheden of een kunstles naar keuze.' Gut, wat een origineel en kunstzinnig kado. De bon is verkrijgbaar in waarden van € 15, € 30 en € 45 en kan worden verzilverd bij een van de aangesloten kunstaanbieders zoals het Kielzog Kunstencentrum, lees ik in de bijsluiter. Dus als ik het goed begrijp kunt u deze bon gebruiken als kortingsbon voor bijvoorbeeld pianoles of een cursus beeldhouwen.

Grote verrassing

Wat een mooi kado. Wacht even... George een bon van € 45,- en ik slechts een 1/5 staatslot met een kans eerder door de bliksem te worden getroffen dan de jackpot te winnen? Dat dacht ik niet! Vakkundig peuter ik de stickertjes los en plak mijn naam op het pakje met de Kunstlesbon en die van George op het staatslot-pakje. Zo! Dat wordt pas een grote verrassing morgenavond. Wist u trouwens dat de Griekse filosoof Aristoteles zei dat het geheim van humor de verrassing is? Maar dat terzijde.

Groete! Gaas Wadoen