Recensie PlayStation 4: grafisch kleine vooruitgang | Game & Co

Hoogezand - PlayStation 4, de nieuwe spelcomputer van Sony ligt sinds afgelopen vrijdag in de winkel. Hoewel, het aantal pre-orders was zo hoog, dat het gros van de winkeliers al uitverkocht was voordat de officiële verkoop begon.

Door Willem Groeneveld

Doordat de lancering van concurrent Xbox One van Microsoft in Nederland is uitgesteld, is PlayStation 4 de eerste nieuwe spelcomputer die hier uitkomt. De machine staat al twee weken te pruttelen op de redactie en voorzichtig kan de eerste balans worden opgemaakt. Wat direct opvalt, is dat het design uiterst strak is vormgegeven, zo gelikt dat het enige moeite kost om de aan- en uitknop te vinden. Verder valt op dat het menu compleet is veranderd. Het is duidelijker en overzichtelijker, met applicaties voor tv-, muziek-, en videodiensten, waardoor het gebruiksgemak toeneemt. Nieuw is een tijdlijn waarin de laatste prestaties en gameplaybeelden van vrienden voorbij komen.

Sharebutton

Met het delen van beeldmateriaal komen we uit bij misschien wel de leukste nieuwe optie. Via de sharebutton is het erg eenvoudig om de laatste 15 minuten speeltijd, of een selectie daarvan te delen, ook kun je een screenshot plaatsen op Twitter. De mooiste mogelijkheid is live streamen van speeltijd via Ustream of Twitch.

Controller

Ook de controller is onder handen genomen. Door de toevoeging van een speaker, microfoon en bijvoorbeeld een touchpad is hij zwaarder, groter en vooral breder. De stuurknuppeltjes zijn aangepast en er is een ribbelstructuur toegevoegd waardoor de controller beter in de hand ligt. Grafisch gezien maakt PlayStation 4 geen enorme sprongen. De overgang van diens voorganger naar de nieuwe spelcomputer is simpel gezegd een transitie van full HD naar iets voller HD. Het geheel ziet er net wat strakker uit en lichteffecten komen beter tot hun recht. De grootste revoluties zitten echter in gebruikersgemak, de deelmogelijkheden en niet in de prestaties die uiteindelijk op het beeldscherm zijn te zien. Lees meer op www.game-en-co, het gamersplatform van NDC nediagroep, uitgever van deze krant.