Luna wint opnieuw voorronde van de Voorleeswedstrijd

SAPPEMEER - Luna van basisschool ‘t Heidemeer uit Sappemeer is de winnares van de eerste regionale voorronde van de Voorleeswedstrijd. Afgelopen woensdagmiddag lazen negen scholieren van diverse basisscholen fragmenten uit jeugdboeken voor in Borg Welgelegen in Sappemeer.

Het voorlezen voor een volle zaal gevuld met ouders, broers, zussen en andere belangstellenden was voor de leerlingen best wel spannend. „Maar”, zo luidde het jurycommentaar, „Het niveau lag echt hoog. Er werd veel contact gemaakt met het publiek, er kwam humor voorbij, jullie lazen rustig en ook was er ruimte voor verdrietige onderwerpen. En jullie zagen er allemaal ook nog eens prachtig uit”, aldus de jury.

De jury bestond uit burgemeester Hoogendoorn, Janneke Klok en Lydia Russchen beide verbonden aan Biblionet. Iedere deelnemer kreeg een oorkonde en het boek Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman.

Na het juryberaad werd eerst de nummer 2 bekend gemaakt. Deze plek ging naar Marieke van de Theo Thijssen Vosholen uit Sappemeer. Marieke las voor uit het boek Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriends. „Een heftig thema met lastige woorden als oncologie. Heel knap dat je daarover hebt voorgelezen. Daar is lef voor nodig”, aldus burgemeester Hoogendoorn.

Vervolgens was het tijd om de winnaar bekend te maken. Luna las voor uit Blauwe plekken geschreven door Anke de Vries. „Een spannend thema. Een moeder dat haar kind slaat, vreselijk. We hopen dat jullie een onbezorgde jeugd hebben en dit nooit hoeven meemaken en tegelijkertijd is het ook goed te weten dat dit soort dingen helaas wel bestaan”, aldus de jury. „Je hebt het mooi voorgelezen, met veel expressie”, benadrukte de burgemeester.

Voor Luna was het de tweede keer dat ze de voorronde van de Voorleeswedstrijd won. Afgelopen jaar deed ze mee en werd ze eveneens eerste. „Ik heb vandaag en gisteren een beetje geoefend”, legt ze uit. „Niet te vaak want dat ken je het verhaal uit je hoofd en lees je te snel”, zegt Luna.

Samen met de winnaar van de voorronde komende woensdag 13 februari gaat Luna naar de halve finale van de inmiddels 26ste editie van de Voorleeswedstrijd.