Gaas Wadoen: Zingen maakt blij

Hoogezand - ‘Van zingen houdt eigenlijk iedereen’, lees ik op de website van het Kielzog Kunstencentrum, en ‘dat instrument, de stem, heeft iedereen tot zijn beschikking, al is het bij de één in betere conditie dan bij de ander...’

Klopt! Maar het is wel zwak uitgedrukt. Als er iets is wat ik nìet kan, dan is dat zingen. Ik kan echt afschuwelijk zingen. Ik denk dat ik u en de rest van de mensheid een grote dienst bewijs om me niet in het openbaar op die manier te uiten. Daar mag ook wel iets tegenover staan. Ik bedoel; als sommige mensen worden betaald voor hun vocale kunsten, dan mag ik wel worden betaald dat ik mijn klep dichthoud. Vindt u ook niet? Nee, ik heb een hekel aan zingen en die hekel zat er al vroeg in. Op de kleuterschool was zingen al een drama en moest ik in de hoek staan omdat ik weigerde ‘Nu gaan de bloemen nog dood’ mee te zingen. Ik vond dat een stom lied waar ik als opgewekte kleuter erg verdrietig van werd, maar zelfs de Goedheiligman werd niet vrolijk van mijn gezang en stapte direct op toen ik het ‘Dag Sinterklaasje’ aanhief.

Zeekoe in barensnood

Nu hoor ik u denken is dat niet een beetje overdreven? Driewerf neen! Als ik een poging doe klinkt dat nu eenmaal als een klaagzang van een zeekoe in barensnood. Onze kater Frederik Hendrik, (roepnaam Poes) wordt er ook niet blij van en kiest, zelfs bij hevige regenval, meteen het hazenpad zodra ik ‘Onder moeders paraplu’ inzet. George, mijn handlanger in love, crime en moestuin, heeft liever niet dat ik onder de douche zing... anders klepperen er nog meer tegeltjes van de wand.

Zangpedagoge

Ondanks deze treurige wanklanken heb ik toch even een praatje voor u gemaakt met Marthe Westers, zangpedagoge bij het Kielzog Kunstencentrum. Een aardige, zeer modieus geklede en bebrilde dame, maar zo enthousiast en stimulerend! “Mevrouw Westers, kan iedereen leren zingen?” “Ja zeker, mevrouw Wadoen, en u ook hoor” en klopt mij even bemoedigend op mijn arm. “Ach gut ... echt waar?” “Natuurlijk! Zangles krijgen betekent op een verantwoorde manier je stem leren gebruiken en je zangtechniek ontwikkelen. Maar het betekent vooral, mevrouw Wadoen, met steeds meer plezier zingen! Misschien is een koor iets voor u. Samen met anderen maakt het zingen nog leuker.” Weet u, ik heb de stoute pumps aangetrokken en een proefles bij mevrouw Westers genomen. Fantastisch! Sterker nog; ik heb me aangemeld voor het Kielzog Projectkoor. Moet u ook doen! En af en toe een valse noot moet u maar zien als een vrolijke noot.

Beethoven

Wist u dat Beethoven zelf ooit heeft gezegd dat een valse noot zingen onbelangrijk is, maar zingen zonder passie onvergeeflijk? Maar dat terzijde.

Groete! Gaas Wadoen