Gaas Wadoen: Allemaal theater

Hoogezand - “Hoe rijk bent u eigenlijk als het gaat om een theaterervaring?” schrijft mevrouw Schut in haar voorwoord van de theaterbrochure van het Kielzog. Heel rijk! De koning te rijk, mag ik wel zeggen! Eigenlijk heb ik een heel goed en verfijnd gevoel voor theater. En dan bedoel ik niet alleen of de zitting van uw theaterstoel vorstelijk genoeg onder uw weelderige billen voelt, maar ook het decorum eromheen. U kunt namelijk verschillende theatergevoelens ervaren.

Bent u onlangs nog in het Kielzog theater geweest? Heeft u die prachtige zetels bij de ingang al gezien? Die heeft u thuis niet hoor. Het lijkt goud en nodigt uit om je er meteen met een plof in te laten zakken, maar schijn bedriegt. Probeert u het maar eens. Klatergoud, maar ook dat is theater. Ik mis nog wel een gezellige schemerlamp bij het zitje, maar dat komt misschien nog.

Kapstok

Wat ik ook zo’n prettige theaterervaring vind is dat je je jas niet zelf hoeft op te hangen. Dat wordt voor u gedaan. Nou, dat gaat bij ons thuis heel anders. Wij gooien onze jassen richting kapstok in de hoop dat ie blijft hangen. Nee, bij het Kielzog wordt uw jas voor u opgehangen. Dat vind ik zo deftig. Vervolgens heet Mevrouw Schut mij bij de deur hartelijk welkom en scheurt met een stralende glimlach mijn zorgvuldig bewaarde kaartje rigoreus in tweeën. Een pijnlijke theaterstoelgangervaring kunt u trouwens voorkomen door de zitting van uw theaterstoel eerst zorgvuldig naar beneden te klappen voor u zich laat zakken. Dat doe ik ook en het zit ook veel prettiger.

Verkeerde voorstelling

Als u denkt dat u bij Ernst Daniël Smid op de eerste rij zit en na tien minuten ontdekt dat er toch echt niemand anders meer voor het voetlicht zal verschijnen dan Dolf Jansen, dan kunt u het onaangename theatergevoel krijgen dat u bij de verkeerde voorstelling zit. Een voordeel hiervan is dat u op deze manier wel een extra avondje theater meepikt. Wat veel vervelender is als u tijdens een verjaarsdagsborrel bij de buren het gevoel krijgt dat een bijzondere voorstelling heeft gemist!

Oude Meester

Oude Meesters op vrijdag 25 oktober is zo’n een bijzondere voorstelling. Oude Meesters wordt vertolkt door twee oude meesters van het Nederlands Toneel. Bram van der Vlugt en Joost Prinsen, voor het eerst samen op het toneel, spelen de laatste telgen van een beroemd toneelgeslacht, de broers De Man. De gebroeders De Man haten elkaar, dat weet iedereen, hun wederzijdse afkeer is een publiek geheim. Maar hun beurs raakt angstwekkend leeg. Dit dwingt de broers om in te gaan op het voorstel van een producent: met elkaar optreden in een stuk. Deze voorstelling, Mijn Broeders Hoeder, gaat over twee broers die - jawel - elkaar haten. Ongemerkt komen ze steeds nader tot elkaar, broederhaat verandert in broederliefde. Maar wat is spel en wat is werkelijkheid? Wist u trouwens dat u deze twee nog levende legenden uit de Nederlandse theater-geschiedenis echt niet mag missen? Ik ben er ook... op de derde rij. Maar dat terzijde.

Groete! Gaas Wadoen