Gaas Wadoen: Hundertwasser en een insektenhotel?

Hoogezand - Af en toe sjouw ik graag even bij het Kielzog binnen.

Even kijken hoe het met meneer Janssen is, een beetje neuzen tussen de flyers of er nog iets bijzit wat ik moet weten. En jawel, mijn oog valt op een kleurig gevlekte flyer van de afdeling Beeldend van het Kielzog Kunstencentrum. ‘Dit najaar start het Kielzog Kunstencentrum met Zondagmiddag is Workshopmiddag’, lees ik en ‘voor 8 tot 88 waar iedereen aan mee kan doen’. Ach, dat vind ik leuk. Ik ben natuurlijk niet de eerste de beste, maar dat iedereen mee kan doen dat vind ik gewoon gezellig. Zondag 3 november zijn de eerste twee workshops: Hundertwasser en Bouw een insektenhotel. Een insektenhotel? Ik wist niet eens dat dat bestond. En helemaal niet dat een mens dat ook kan bouwen. Wij hadden al een hele klus aan de verbouwing van ons stulpje, maar om nou een heel hotel in elkaar te flansen? Eigenlijk is ons huis al een insektenhotel op zich, bedenk ik me. Vooral de zolder, met al die kunstig geweven vitrages van spinrag aan de hanebalken, moet een waar luilekkerland voor menig spin zijn. En als ik zie wat er zomers over onze grote eettafel marcheert, moeten wij wel een heel gastvrij 3-sterrenhotel voor mieren zijn.

Hundertwasser

En wat is een Hundertwasser? Vaatwasser voor grote gezinnen? Of hebben ze die in een insektenhotel?? U begrijpt er natuurlijk ook geen klap van, maar ik zal eens even poolshoogte voor u nemen Ik maak een praatje met Jos Boerjan, één van de docenten Beeldend van het Kielzog Kunstencentrum. Aardige jongeman in een beeldig overhemd met heldere kleuren, golvende lijnen en goud- en zilverkleurige versieringen. ”Meneer Boerjan, wat is een hundertwasser?” “Hundertwasser, mevrouw Wadoen, was een excentrieke Oostenrijkse schilder en architect.” “Ach gut.. echt waar?” “Ja, zijn schilderijen kenmerken zich door het gebruik van heldere kleuren, golvende lijnen, omkaderde vlakken, spiralen en goud of zilverkleurige versieringen." Ik staar verbaasd naar zijn overhemd. “Kenmerkend voor Hundertwassers architectuur, vervolgt meneer Boerjan, is het opvallende materiaalgebruik: veel keramiek in harde kleuren, vaak met een torentje met daar bovenop een ui-vorm en het vrijwel ontbreken van rechte lijnen.” "Oh, dat ontbreekt bij ons thuis ook vaak hoor, maar wat gaat u nu in die workshops doen?” “U kunt bijvoorbeeld van hout of klei bouwwerkjes maken waar insecten graag in willen wonen of een schildersdoek maken in de stijl van Hundertwasser. Wat gaat u doen, mevrouw Wadoen?” “Ik ga een insektenhotel bouwen voor dakloze pissebedjes, meneer Boerjan.”

Boomhuurder

Wist u trouwens dat één van de praktische ideeën van Hundertwasser de Boomhuurder is? Een vanuit een binnenbalkon naar buiten groeiende boom die in de zomer schaduw geeft en de lucht zuivert, en in de winter het licht gewoon doorlaat? Nou, bij ons ging het afgelopen maandag precies andersom: een buiten groeiende boom die naar binnen kwam en nu een hoop licht door laat. Vandaar die dakloze pissebedjes. Maar dat terzijde.

Groete! Gaas Wadoen