De Pinquin wil blijven zwemmen in Zuidbroek

Zuidbroek - Zwemvereniging De Pinquin uit Zuidbroek heeft een handtekeningenactie gehouden voor het behoud van het zwembad in Zuidbroek.

De handtekeningen worden donderdag 7 oktober in de hal van het gemeentehuis in Muntendam overhandigd aan burgemeester Eduard van Zuijlen. Een week later vergadert de gemeenteraad over de begroting 2014.

Wedstrijdzwembad

Zuidbroek heeft sinds augustus 1995 een ruim achtbaans 25 meter wedstrijdzwembad. Dit door Van der Valk Hotels & Restaurants gerealiseerde zwembad dreigt nu te worden gesloten. Van der Valk wil namelijk graag een blijvende bijdrage in de exploitatie van het zwembad van de gemeente. Het gaat daarbij om een bijdrage van € 60.000 per jaar.

Klein bedrag

"Dat lijkt veel geld, maar voor het openhouden van een zwembad is het een klein bedrag", stelt het bestuur van De Pinquin. "Het gemeentelijke zwembad in Muntendam kost op jaarbasis drie keer zoveel en de gemeenten in de omgeving betalen jaarlijks minimaal een achtvoud van € 60.000 voor hun zwembad. Helaas lijkt nu het voorstel van het college van B&W om helemaal geen geld meer te steken in het zwembad in Zuidbroek. Wanneer de gemeenteraad dit voorstel gaat overnemen, zal het zwembad zijn deuren moeten sluiten."

Regiofunctie

De gemeente Menterwolde heeft nog één voorziening met een regiofunctie en die dreigt nu te worden gesloten: het zwembad in Zuidbroek", vervolgt de zwemvereniging. "Voor slechts € 60.000 per jaar kan het zwembad openblijven. Als het bad dichtgaat, dan verdwijnt het voorgoed en komt er nooit een zwembad weer terug. En erger nog: het aanbod aan zwemonderwijs neemt verder af en voor vele enthousiaste (wedstrijd)zwemmers is geen ruimte meer."