Gaas Wadoen: Een levendige kerststal

Hoogezand - U kunt natuurlijk de zolder opruimen of uw schaatsen alvast uit het vet halen, maar u kunt komende zondagmiddag ook weer voor een prikkie meedoen aan twee workshops van het Kielzog Kunstencentrum: ‘Een beeld van afvalmateriaal’ of ‘Maak je eigen tas’.

'Naar aanleiding van een bekend beeld, een foto of met elkaar een beeldengroep maken, bijvoorbeeld een Kerststal van afvalhout…', lees ik op de website. Dat vind ik zo’n goed idee; een kerststal van hout. En ook heel veilig. George en ik hebben één keer als Jozef en Maria in een levende kerststal gefigureerd. Geen onverdeeld succes, moet ik u eerlijk bekennen. Kijk, lang en zwijgzaam stil staan valt voor zo’n levendige dame als ik al niet mee, maar als de hooikoorts in zo’n berg stro ook nog ‘ns toeslaat, is dat funest voor een stemmige kerstsfeer. Na vijf minuten kreeg ik zulke enorme nies- en proestbuien dat de ezel erg nerveus werd, het kindeke het op een brullen zette en de os van schrik zijn poten op de lange tenen van George plantte. De verwensingen van mijn anders altijd kalme partner aan het adres van de os hadden nog weinig met een vreedzame kerst te maken. Sterker nog; het ontaardde in een zeer levendige kerststal met een doorgedraaide os die zijn kont tegen de krib gooide, een wijze met de slappe lach, de ezel die de benen nam en de stal die uiteindelijk in elkaar zakte. Ik denk dat wij de eerste Jozef en Maria zijn die voortijdig gevraagd zijn op te krassen.

Beelden van afvalhout

Nee, een kerststal met beelden van afvalhout is een stuk rustiger. Maar u kunt ook naar aanleiding van een bekend beeld, bijvoorbeeld 'De Denker', of een foto van een mooie dans-of sporthouding een beeld maken. In een grote berg afvalhout gaan we op zoek naar geschikte stukjes en met behulp van een lijmpistool zetten we de stukjes aan elkaar. U mag trouwens zelf ook zelf een 'voorbeeldfoto' meenemen.

Maak je eigen tas

De andere workshop die u deze middag kunt volgen is ‘Maak je eigen tas’. Ik ben dol op tassen. Hoe groter, hoe beter en hoe gekker, hoe mooier. Ik heb even op de website gekeken wat u kunt verwachten: “We maken een tas van stof die we verven (tie dye) en versieren! In de jaren 60 was het helemaal hip om met de tinnetjes van Dylon stof te verven. In de mode en het wonen van nu zie je de verftechnieken van tie dye weer helemaal terug komen. De stof wordt afgebonden met katoenen garens en dan in een koud of warm verf bad gelegd. Het is altijd spannend hoe de stof uit het water komt en er uit gaat zien. Erg leuk om te doen!' Kijkt u zelf maar eens op de website. Wist u trouwens dat Salvador Dali ooit heeft opgemerkt dat het minste wat je van een beeldhouwwerk mag verwachten, is dat het niet beweegt? Tja... Maar dat terzijde.

Groete! Gaas Wadoen