Essay loodst Meike Wijma uit Hoogezand naar New York

Hoogezand - Een essay over de oude idealen vrijheid, gelijkheid en broederschap leverde Meike Wijma uit Hoogezand een complete verzorgde, veertiendaagse trip door Canada en Amerika op.

Door Marc Jansen

Met haar essay won de nu 17-jarige vwo 6-scholiere de United Nations Pilgrimage for Youth | Odd Fellow Jeugdwedstrijd, een essaywedstrijd van het District Groningen Zuid-Oost van de Odd Fellow Loges. Met de winst verzekerde ze zich van deelname aan de United Nations Pilgrimage for Youth (UNP). Dit is een initiatief van de Amerikaanse tak van de Independent Order of Odd Fellows (IOOF), waarbij studerende jongeren in de leeftijd van 16 en 17 jaar op kosten van deze IOOF een kijkje achter de schermen van de Verenigde Naties in New York kunnen nemen.

Presentatie

Vorige week vrijdag gaf Meike in Veenborg Welgelegen in Sappemeer, het vaste onderkomen van Odd Fellows Hoogezand-Sappemeer, een presentatie over haar reis naar Noord-Amerika. Een reis die op 4 juli begon in het Canadese Ottawa. Na daar onder meer het parlementsgebouw, de wisseling van de wacht en een indrukwekkende bibliotheek bezocht te hebben, togen Meike en haar reisgenoten per bus naar New York. Daar zetelt immers de VN. "Maar we hebben het VN-gebouw niet bezocht. Dat wordt namelijk gerestaureerd", vertelt Meike, die de enige Nederlandse deelneemster was. "Wél hebben we lezingen gekregen van mensen die bij de VN gewerkt hebben."

Niet voor schut

Ook moest in New York een speech geschreven én gehouden worden. "Over armoede onder kinderen en hoe die op te lossen", zegt Meike, die bij deze opdracht een belangrijk verschil tussen bijvoorbeeld de Amerikaanse deelnemers en de Europeanen ('een paar Zwitsers en ik') constateerde. "De Amerikanen en ook de Canadezen namen deze opdracht heel serieus. Waarschijnlijk omdat er een studiebeurs mee te verdienen was en zij daarvan afhankelijk zijn. Wij, de Zwitsers en ik, wilden slechts zo min mogelijk voor schut staan."

Night at the Museum

Na New York, en een tussenstop in Philadelphia, werd Washington aangedaan. Hier werd onder meer het Smithsonian Institution bezocht. "Ik herkende het hier gevestigde National Museum of Natural History door de film 'Night at the Museum'. Heel apart." Vervolgens werden nog Gettysburg, waar de grootste veldslag van de Amerikaanse Burgeroorlog plaatsvond, en de Niagarawatervallen bezocht. "We zijn met een bootje langs de watervallen gevaren. Niet iedereen, hoor. De meeste Canadezen hadden ze al vaker gezien". Lachend: "Sommigen al acht keer."

Pittige reis

Het was een indrukwekkende, maar ook pittige reis. "Vroeg opstaan, een intensief dagprogramma en laat naar bed; we hebben namelijk ook heel veel lol gehad. Het waren ook heus niet alleen maar nerds, hoor. En we hadden ook wel vrije tijd. Zo hebben we op Broadway in New York de muscial 'Cinderella' gezien."

Vriendschappen

Een andere – naast het kennismaken met (het werk van) de VN - belangrijke doelstelling van de United Nations Pilgrimage for Youth werd dan ook met glans bereikt. "Ik heb zeker enkele internationale vriendschappen gesloten. Ik heb nog veel contact met mijn reisgenoten; via Facebook en WhatsApp vooral." Ze twijfelt er sinds de reis echter aan of de in haar winnende essay benoemde idealen vrijheid, gelijkheid en broederschap wel te verwezenlijken zijn. Ze zag grote onderlinge verschillen. "En dan doel ik er niet op dat Amerikanen hun ontbijt – met bijvoorbeeld spek en andere vettigheid – met hun handen eten. Het gaat er meer om dat ze nogal patriottistisch zijn. Eén jongen vond bijvoorbeeld dat Amerika alle recht heeft de baas te spelen en overal in de wereld in te grijpen. Ik vond hem meteen niet zo heel leuk meer…" "Stiekem was ik er heel trots op Nederlander te zijn. Omdat wij toch wat gemoedelijke zijn. Toen we de opdracht kregen ons volkslied te zingen, heb ik dat dan ook vol overgave gedaan. Ook al was ik alleen."