Trampolinespringers DFS presteren naar behoren op WAGC in Sofia

Sofia - De trampolinespringers Joska Groendijk, Claudia de Graaf en Kevin Suurd van DFS uit Hoogezand hebben vorige in het Bulgaarse Sofia deelgenomen aan de 22ste World Age Group Competition (WAGC).

Met meer dan 800 deelnemers uit 47 landen is deze WAGC het grootste en meest prestigieuze jeugdtoernooi voor trampolinespringen.

Synchroonspringen

Op de eerste wedstrijddag, donderdag, kwamen de synchroonparen in de leeftijdsklasse 17-18 aan de beurt. De 17-jarige Claudia de Graaf uit Vries sprong samen met Floor Meijering uit Apeldoorn. Kevin Suurd (17) uit Vries spong met Sven Hop uit Eemdijk. Kevin en Sven, die al een tijdje samen springen, sprongen hoog, bijzonder netjes en ook keurig synchroon. Ze scoorden goede punten, maar de internationale concurrentie bleek net wat sterker. Met een puntentotaal van slechts 0.2 punt lager dan nummer 8 eindigde het duo met een 9de plaats net buiten de finale. Voor Claudia waren de enorme wedstrijdhal, het grote aantal lawaaiige toeschouwers en het strenge jurypanel volgens de met het drietal meegereisde DFS-hoofdtrainer Roland Klein een beetje overdonderend. Zij kon zich niet goed concentreren op het springen, en kwam helaas ten val.

Individuele wedstrijd

De 16-jarige Joska Groendijk uit Hoogezand mocht zaterdag haar twee oefeningen laten zien. Sinds de kwalificatie in mei voegde ze nog een dubbele salto aan haar keuze oefening toe. Deze extra moeilijke oefening sprong ze twee weken voor de WAGC succesvol uit, waardoor ze vol vertrouwen aan haar wedstrijd kon beginnen. Haar eerste (verplichte) oefening was stabiel en netjes. Ze haalde bovendien een erg hoge time-of-flight (hoogtemeting). Ook haar tweede, extra moeilijke, keuzeoefening verliep erg goed. Joska bleef keurig in het midden van de trampoline en sprong haar dubbele salto’s en schroeven netjes uit. Joska eindigde met 79.720 punten op de 43ste plaats van 73 deelnemers in de klasse 15-16 jaar.

Claudia de Graaf

Claudia en Kevin waren pas op de laatste wedstrijddag, zondag,  aan de beurt voor hun individuele wedstrijd. Claudia's verplichte oefening verliep erg goed; ze sprong hoger dan ooit en werd door de jury beloond met hoge uitvoeringscijfers. Ook haar keuzeoefening begon erg mooi. Stabiel, hoog, en erg netjes. Aan het eind van deze oefening moest ze een paar moeilijke sprongen verruilen voor makkelijkere. Dit kostte haar een paar kostbare punten. Claudia eindigde met 83.835 punten op de 21ste plaats van 40 deelnemers in de klasse 17-18 jaar.

Kevin Suurd

Kevin Suurd had maanden op een oefening met acht dubbele salto’s getraind. Na een volgens Roland Klein 'fenomenaal nette verplichte oefening' (de derde hoogste uitvoeringsscore in zijn klasse) kwam hij zijn extra moeilijke keuzeoefening in Sofia voor het eerst helemaal door. Hij eindigde met 88.035 punten op de 26stee plaats van 59 deelnemers in de klasse 17-18 jaar.