Gaas Wadoen: Decemberkriebels en surprises

Hoogezand - Zodra de laatste legale lampionlopertjes met Sint Maarten ons tuinpad afmarcheren, steken bij mij de decemberkriebels op.

Legale lampionlopertjes? Ja, want van het allerlaatste lampionlopertje is de toegestane leeftijd om te lopen al heel lang geleden verstreken: Buurman Simon Stokvis! Ieder jaar, tegen elven, staat Simon Stokvis met een lichtje bij ons op te stoep luidkeels ‘te joustern’ zoals wij dat oneerbiedig noemen. George, mijn partner in love en handlanger in de moestuin, en ik weten niet hoe snel we de voordeur moeten open zwaaien om deze vitale vutter naar binnen te slepen én de honden van de achterburen niet verder overstuur te maken. Aangezien ik het zo vreselijk sneu en zielig voor de buurman vind dat wij de laatste Sint Maarten-repen tegen die tijd al lang zelf achter de kiezen hebben, schenk ik ‘m maar een goed glas... chocolademelk in. We kletsen wat over kippetjes en kalfjes en buurman Stokvis vertelt nog een paar prachtige verhalen over grote kranen waar hij vroeger mee heeft gewerkt.

Decemberkriebels

Maar ik had het over de decemberkriebels. Ik vind november en december zulke gezellige maanden waar ik in juni al reikhalzend naar uitkijk. Dat komt omdat ik zo’n gezellig mens ben, denk ik. Ik zie de maan graag door de kerstbomen schijnen, hou van kaarsjes, oliebollen en kerstballen, de geheimzinnigheid rond Sinterklaas, Sinterklaaspoëzie, en natuurlijk surprises maken. En vooral dat laatste! Ik verras nu eenmaal graag!

Surprises maken

Nu lees ik op de website van het Kielzog Kunstencentrum dat aanstaande zondag één van de workshops ‘Surprises Maken’ is. Dat komt me zo goed uit, want ik heb een fantastisch idee voor de buurman omdat ie z’n kranen nog dagelijks mist. Hij verrast ons zo vaak met onduidelijke drankjes die erg goed zijn voor de economie, maar wat minder voor de lever. Of hij hangt kant-en-klare komkommers aan onze paprikaplantjes als de oogst een beetje achterblijft. Aardig hè? Daarom wil ik hem dit jaar op mijn beurt een keer verrassen. Met een heel mooie kraan, maar hoe doe ik dat? Er hoeft geen stromend water uit komen, maar het moet natuurlijk wel zo echt mogelijk lijken. Als u nu ook een fantastisch idee heeft voor een surprise, maar u weet niet hoe u dat moet maken, dan is deze workshop ook iets voor u! Samen met een docent van de afdeling beeldend gaat u uw ideeën uitwerken en vormgeven. Er zijn allerlei materialen en als u het niet in één middag redt, dan kunt u de volgende week gewoon verder waar u bent gebleven. U moet natuurlijk uw kadootje niet vergeten. Wist u trouwens dat de Griekse blijspeldichter Aristofanes al zei dat wie oud wordt, vele verrassingen beleeft? Maar dat terzijde.

Groete! Gaas Wadoen