Geert Vos naar WK voor veteranen in Abu Dhabi

Abu Dhabi - Judoka Geert Vos (46) kan nu al terugkijken op een fantastisch jaar. De kers op de taart ontbreekt echter nog. Daarvoor reist de inwoner van Sappemeer zaterdag af naar Abu Dhabi.

Door Marc Jansen

Geert Vos' meest succesvolle jaar uit zijn veertigjarige judocarrière begon met het veroveren van de nationale veteranentitel op het Dutch Masters Open in Dronten. In juni pakte het BVHS-lid in Parijs een zilveren medaille op het EK judo voor veteranen. Nog eens twee maanden later gevolgd door twee gouden plakken op de World Master Games in Turijn. Een prestatie die hem ook nog eens het erelidmaatschap van BVHS. Bovendien kreeg Vos dit jaar de 2de judodan toegekend. Kers op de taart moet echter de wereldtitel worden. Zaterdag reist hij af naar Abu Dhabi, waar de 5th World Veterans Judo Championships gehouden worden. Uitkomend in de klasse M5 (45 tot 50 jaar) tot 66 kilogram, moeten Vos zeker titelkansen toegedicht worden.

Vier keer per week trainen

Aan de voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen. De WK-deelnemer traint al het hele jaar vier keer per week; afwisselend in Hoogezand, in Veendam en in Assen. "Kom je bij ons in de dojo en zie je een kluwen mensen op de mat, is de kans héél groot dat Geert daar bij ligt", lacht voorzitter Wim Visser van BVHS. Samen met Vos' echtgenote Miran en personal (en jiu jitsu-) trainer Gerrie Dusseljee, zal de preses Vos vergezellen op diens reis naar het emiraat. "We vertrekken 23 november", vertelt Visser. "Op 24 (als Abu Dhabi nog toneel is van Grand Prix-judowedstrijden; red.) en 25 november zijn we vrij. Al vindt 25 november wel de weging plaats. Op 26 november is het toernooi. De dag daarna zijn we weer vrij. En de 28ste gaan we weer naar huis."

Ambassadeur voor BVHS

Geert en Miran Vos' reis wordt volledig gesponsord, mede door Geerts werkgever Kisuma Chemicals BV in Veendam. Dusseljee en Visser maken de trip voor eigen rekening. Omdat zij trots zijn op hun clubgenoot. "Geert is een ambassadeur voor BVHS", zegt Dusseljee. Visser: "Ik vond het, op z'n zachtst gezegd, niet prettig dat er in Turijn niet bij was." Hoe Geert Vos het er in Abu Dhabi vanaf brengt, is te volgen via een livestream op de website van de International Judo Federation. De HS-krant zal belangstellenden op de hoogte houden via de website www.hskrant.nl.