Vorstelijke Varia in Fraeylemaborg in Slochteren

Slochteren - Commissaris van de Koning Max van den Berg opent zaterdag 29 november de tentoonstelling Vorstelijke Varia in de Fraeylemaborg.

Deze Oranje-expositie haakt aan bij de landelijke herdenking 200 jaar Koninkrijk (1813-2013) die een dag later start in Scheveningen en Den Haag. De Fraeylemaborg heeft al eeuwen lang een bijzondere band met ons vorstenhuis. De grote staatsieportretten van Koning-Stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart in het hart van het gebouw zijn daar voorbeelden van.

Vorstelijke Variatie

De tentoonstelling Vorstelijke Variatie past hierbij uitstekend. In de tentoonstellingsruimte in het Koetshuis en in de vertrekken van de borg is een keuze te zien uit de omvangrijke Oranjecollectie van Jan Menze van Diepen (1905-1994). Ruim 5.000 kunstwerken en objecten op Oranjegebied verzamelde hij. De prenten, keramiek en orangana geven een boeiend en gevarieerd beeld van vijf eeuwen geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau.

Lijkstaatsie

Bijzonder zijn bijvoorbeeld de 17de eeuwse nieuwsprenten van meester-graveur Romeyn de Hooghe. Hij reisde mee in het gevolg van Koning-Stadhouder Willem III en maakte grote gedetailleerde gravures van zijn ambitieuze ondernemingen. Het zijn net stripverhalen. Charmant zijn de kinderportretten en de gezinsafbeeldingen van vele generaties Oranje. Veel hoogtijdagen zijn te zien op de prenten, zoals doop, huwelijk, inhuldiging en regeringsjubileum. Maar ook het doodsbed en de lijkstaatsie werden vereeuwigd.

Oranjekeramiek

Het kleurrijke Oranjekeramiek is een lust voor het oog. Bij elk feestelijk moment gingen de porseleinfabrieken aan de slag en voorzagen het Oranjegezinde deel van de natie van borden, bekers en serviezen. Soms te voorbarig. Zo werd in 1934 een bordje gemaakt ter gelegenheid van de verwachte verloving van prinses Juliana met een Zweedse prins. Die ging niet door!

Oranjeliefde

De zogenaamde Orangana bestaan uit talloze voorwerpen waar de Oranjeliefde van het Nederlandse volk vanaf spat. Zo worden er al eeuwenlang koektrommels, lucifersdoosjes, lintjes, sjaaltjes en draagpenningen gemaakt ter gelegenheid van bijzondere momenten rond ons vorstenhuis. Dat gaat door tot de dag van vandaag. Zo is in de expositie ook de inhuldigings-wuppie van Albert Heijn opgenomen.

Boek

Bij deze tentoonstelling verschijnt de 280 pagina’s tellende publicatie Vorstelijke Varia waarin conservator Henny van Harten ruim 400 Oranjewerken heeft geselecteerd en van een toelichting voorzien. In dit vorstelijke prentenboek geven vele boeiende, zeldzame of aandoenlijke kunstobjecten een bijzondere kijk op ons vorstenhuis door de eeuwen heen.