Leerlingen Aletta Jacobs College verkennen Eemsdelta

Farmsum - Alle derdeklassers van de afdeling vmbo-T van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand zijn vorige week op excursie geweest in het Eemsdeltagebied.

De scholieren gingen naar het Seaports Xperience Center (SXC) in Farmsum voor een uitgebreide kennismaking met de Eemsdelta en toerden per bus door het havengebied. Deze, voor de leerlingen gratis, excursie was een initiatief van het Seaport Xperience Center in samenwerking met Toptechniek Zuidoost Groningen, waarin vertegenwoordigd zijn het Noorderpoort Stadskanaal, het dr. Aletta Jacobs College Hoogezand, het Winkler Prins Veendam, Campus Winschoten en RSG Ter Apel

Loopbaanoriëntatie

De leerlingen kregen in kader van hun loopbaanoriëntatie in het gebouw van het Seaports Experience Center een presentatie over Techniek & Logistiek en de beroepsmogelijkheden in deze sector. Het werd de leerlingen uit VMBO-T duidelijk gemaakt dat er in deze sector niet alleen behoefte is aan praktijkmensen, de doeners, maar ook aan mensen die bijvoorbeeld goed zijn in logistieke zaken zoals planning en organisatie of in onderzoek, de denkers.

Simulatieprogramma

Na de presentatie gingen ze zelf enthousiast aan de slag in de interactieve en informatieve ‘Xperienceruimte’ van SXC: bijvoorbeeld door via computergames een containerschip te laden, een boot aan te meren of via een simulatieprogramma een vliegtuig te besturen. Ook konden de scholieren hier allerlei technologische snufjes uitproberen en chemische of technische proefjes doen.

Seaports

Het tweede deel van de excursie bestond uit een bezoek aan de Seaports, onder andere langs de energiecentrales, het chemiepark en de (offshore) windmolenparken. Tijdens de rondrit per bus moesten de leerlingen tijdens tussenstops in groepjes allerlei opdrachten uitvoeren en foto’s maken.