Eerste exemplaar Hannekemaaierspad Nieuweschans-Groningen voor Frans Luijckx

Hoogezand - Wethouder Frans Luijckx van Hoogezand-Sappemeer neemt donderdag 28 november het eerste exemplaar van het Hannekemaaierspad, route Nieuweschans-Groningen, in ontvangst.

Het boekje is een uitgave van stichting Hannekemaaierspad, een professionele vrijwilligersorganisatie. Het Hannekemaaierspad is een lange afstandswandelroute, zoveel mogelijk over onverharde paden. De route is gebaseerd op de tochten van de Duitse trekarbeiders (waaronder grasmaaiers), die tussen circa 1650 en 1920 in Nederland hebben gewerkt. Elke route maakt deel uit van het uiteindelijke netwerk van 1000 kilometer rondom het thema Hannekemaaiers. De stad Groningen is hierbij een knooppunt.

Route Nieuweschans - Groningen

De route Nieuweschans - Groningen route is 60 kilometer lang. De route is gebaseerd op kaarten van 1830. Vanaf Winschoten wordt de loop gevolgd van het Winschoterdiep, waarvan delen nu gedempt zijn. De trekarbeiders die uit het noorden van Duitsland kwamen, gingen voor een groot deel via (Bad) Nieuweschans de grens over. Waar mogelijk werd al snel gebruik gemaakt van de trekschuit. De beleving van het reizen per trekschuit door de eeuwen heen krijgt in deze route veel aandacht. De voormalige jaagpaden zijn nu rustige fiets-en wandelpaden. In de route staan cultuurhistorie en natuur centraal, zoals de vele verdedigingswerken en natuurgebied Kropswolderbuitenpolder.

Familieverhalen immigranten

In het routeboekje wordt ook aandacht geschonken aan de invloed van trekarbeid en immigratie op Groningen. De stichting heeft hiervoor onderzoek gedaan in Scheemda en Sappemeer. Er is gekeken naar de herkomst van trekarbeiders en hun beroep. Uit het onderzoek is gebleken dat de mannelijke trekarbeiders in Scheemda voornamelijk afkomstig waren uit Lippe en veel vrouwen uit Drenthe. Sappemeer trok mannen aan uit diverse Duitse gebieden en ook weer vrouwen uit Drenthe. Daarnaast kwamen in Sappemeer veel religieuze groepen. De korte familieverhalen schetsen een bepaalde periode van immigrantenfamilies als Vroom (V&D), Remkes, Schrage, Sprenger, Bach, Bargeboer en Haselhoff. Het routeboekje is te bestellen via www.stichtinghannekemaaierspad.nl of via de boekhandel.