Gaas Wadoen: Sound of Silence

Hoogezand - Het is vrijdagavond 19.00 uur en ik zit moederziel alleen thuis.

Stil hoor. George, mijn partner in love en handlanger in de moestuin, is met een handjevol vrienden van zijn kegelclub aan het klavers jassen. Nu denkt u misschien aan een sportieve klopjacht op konijnenvoer, maar ik denk dat George en de rest van de heren eerder met de nodige ‘bloedverdunners’ de plaatselijke horeca uit de rode cijfers helpt, dan dat de lieverd een konijn voor de kerst mee naar huis sleept. Maar dat moet af en toe kunnen, niet waar? En ik ben toch geen echte vleeseter. Stil hoor. Ik heb net de dames Bosch aan het werk gezet met twee dagen vaat en een week sokken van George en zit nu braaf dit verhaaltje voor u te componeren. Ik kijk eens wat om me heen, alles ziet er nog hetzelfde uit, muren staan nog overeind, de sanseveria’s in de vensterbank leven ook nog en poes Frederik Hendrik ligt met volle maag tevreden uit te buiken. Stil hoor. Poes zegt ook niets terug.

Reuring in de keet

Ik besluit een beetje reuring in de keet te brengen en zet de radio aan. 'U gaat luisteren naar Concerto pour une voix van Saint Preux...', hoor ik. Concert voor één stem? Hallo, ik zit al in m’n eentje, het is hier stil zat en één stem is me nu net even te weinig. Concert voor één stem. Hoe verzint iemand het, vraag je je af. Het kan trouwens nog veel erger. Het bekendste stuk over stilte is van John Cage. '4.33', heet het en bestaat uit 4 minuten en 33 seconden aan stilte! Een grap? Wat beweegt zo’n componist? Niet veel schijnbaar, maar aan de andere kant weet iedereen hoe indrukwekkend 1 minuut stilte in een theater of vol stadion is.

Luisteren naar Muziek

Weet u dat het best leuk is om meer van muziek en over componisten te weten? Vaak vind je muziek mooi of niet niet mooi, maar weet u ook waarom? Ik niet. Ik hou van pop, maar ook van klassieke muziek. Het ligt ook een beetje aan je stemming of wat je aan het doen bent, denk ik. Als ik de ramen lap bijvoorbeeld dan zet ik eerst 'Long blond animal' van Golden Earring op de repeat. En als ik sta te strijken luister ik graag naar het concert voor twee violen van Bach. Bij het Kielzog Kunstencentrum worden regelmatig cursussen Luisteren naar Muziek gegeven. 'Een cursus voor muziekliefhebbers en luistervinken. Echt luisteren is een ontdekkingsreis. Door te leren luisteren kun je steeds meer in de muziek ontdekken', lees ik op de website. Leuk, ga ik doen! Ah... de laatste bus stopt voor ons huis. Niet om 4.33, maar al om 23.59 uur. Gelukkig, George komt zonder konijn of half zwijn thuis. Gezellig, weer leven in de brouwerij! Wist u trouwens dat Victor Hugo al schreef dat Muziek dat uitdrukt wat niet gezegd kan worden, maar waarover niet gezwegen kan worden? Maar dat terzijde.

Groete! Gaas Wadoen